Две седмици без училище са нещо, което много деца биха приели на драго сърце, ако цената са само няколко капки портокалов сок. Именно това е необходимо за фалшиво положителен антигенен тест за коронавирус, става ясно от масово споделяни публикации в социалните мрежи, пише „Гардиън“.

Трикът, който си споделят британските ученици в „ТикТок“ и „Туитър“, е доказан експериментално от изданието. Причина за неговата ефективност е киселинността на сока, която взаимодейства с реактива на COVID теста. Подобен ефект имат също кетчупът и колата.

Хаштагът #fakecovidtest (фалшив COVID тест) е генерирал 6,5 млн. гледания на видеа по темата. Затова и училищните власти вече апелират за тестване на място, което би намалило измамите.

При всяко положение, позитивен антигенен тест на Острова означава самоизолация за цялата семейство. Ако се спазва напълно протоколът, би трябвало да се направи PCR изследване, което ще разкрие измамата. Има и други начини – например третиране на съмнителния антигенен тест с буферен разтвор, който възвръща нормалното pH, при което фалшиво позитивният резултат се нулира, нещо, което при реална зараза не би станало.

Заиграването с антигенните тестове може да докара на разкритите хлапета не само дърпане на уши вкъщи, но и сериозни наказания в училище, а и не само. Разпоредбите на много места предвиждат глоби и даже наказателно преследване при злоупотреба с противоепидемичните мерки.

„Фалшивите позитивни тестове засягат не само детето, но и семейството му и приятелите му в училище. Това е много егоистично, има по-малко вредни начини да избягаш от училище“, коментира професорът по биостатистика от Университета в Бирмингам Джон Дийкс.