Гуинет Полтроу отново се завърна към щедрото раздаване на псевдонаучни и необосновани медицински съвети, като от Националната здравна служба във Великобритания не пропуснаха да реагират критично на тях, пише Dazed.

Медицинският директор на Националната здравна служба призова актрисата и основателката на уелнес бранда Goop да спре да разпространява дезинформация, след като тя предлага "интуитивно гладуване", инфрачервени сауни и билкови коктейли като лечение за дълготрайните ефекти от COVID-19.

"Трябва да гледаме сериозно на дългосрочните ефекти от COVID-19 и да прилагаме сериозна наука", казва проф. Стивън Поуис пред Би Би Си, като допълва, че "някои от решенията, които Полтроу препоръчва, определено не са решенията, които бихме препоръчали в Национална служба по здравеопазване."

Проф. Поуис също така призова инфлуенсърите в социалните мрежи да се държат сериозно и отговорно по отношение на информацията за COVID-19, която разпространяват - включително конспиративни теории и антиваксърство.

"Подобно на вируса, дезинформацията преминава през границите, тя мутира и еволюира. Така че мисля, че YouTube и другите социални мрежи имат реална отговорност и възможност тук", казва той.

Предупреждението на Националната здравна служба във Великобритания последва публикация, която Полтроу сподели в уебсайта на Goop миналата седмица, в който тя казва, че по-рано е преболедувала COVID-19 и оттогава страда от "дълготрайна умора и замъгляване на съзнанието".

Полтроу казва, че след това се обърнала към "практикуващ функционална медицина", който й препоръчал "интуитивно гладуване", което включва кетогенна и растителна диета без захар или алкохол и гладуване до 11 часа преди обед всеки ден.

Вижте каква диета препоръчва Гуинет Полтроу в Ladyzone.bg.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!