Режисьорът на "Паразит" Бонг Джун-хо ще председателства основното жури на 78-ия филмов фестивал във Венеция през септември, съобщава "Варайъти". Така за пръв път в историята на кинофестивала да оглави журито е избран южнокорейски режисьор.

Миналата година беше изключително силна за Бонг Джун-хо, който влезе в историята, след като "Паразит" стана първият чуждоезичен филм, спечелил златната статуетка в категорията за най-добър филм в близо 100-годишната история на наградите "Оскар". 

Лентата отнесе и още три награди "Оскар" - за най-добър режисьор, най-добър оригинален сценарий и най-добър игрален филм, създаден от международен екип. И всичките тези отличия след като филмът спечели наградата "Златна палма" от международния кинофестивал в Кан през 2019 г.

"Международният филмов фестивал във Венеция носи със себе си дълга и разнообразна история и за мен е чест да бъда вплетен в красивата му кинематографична традиция", казва Бонг Джун-хо в изявление. 

"Като президент на журито - и по-важното като вечен любител на киното, аз съм готов да изразя възхищението си и да аплодирам всички страхотни филми, селектирани от фестивала. Изпълнен съм с истинска надежда и вълнение", допълва режисьорът.

Творческият директор на кинофестивала във Венеция Алберто Барбера отбелязва в изявление, че "първата от добрите новини по отношение на 78-ия филмов фестивал във Венеция е, че Бонг Джун-хо ентусиазирано се е съгласил да председателства журито" и нарече режисьора "един от най-автентичните и оригинални гласове в световното кино."

78-ото издание на кинофестивала във Венеция е планирано да се състои от 1 до 11 септември 2021 г.

Вижте повече за Бонг Джун-хо и "Паразит" в Ladyzone.bg.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!