Известният бразилски пианист Жоао Карлос Мартинс отдава целия си живот на музиката. Смятан е за един от големите интерпретатори на музиката на Йохан Себастиан Бах.

През 1995 г., на върха на звездната си кариера, по време на пътуване из България, е нападнат от неизвестен мъж, който го удря по главата с метален прът. Ударът води до увреждания на черепа и мозъка. Вследствие на нараняванията, както и на предишни травми на ръката, Мартинс губи способността да използва дясната си ръка.

„След като загубих инструментите - ръцете си, и не можах да свиря на пиано, се чувствах като труп“, казва Мартинс в интервю с Асошиейтед прес.

Надеждата идва с бионични ръкавици

Днес той се завръща пред пианото, за да свири любимите си сонати на Бах, благодарение на бионични ръкавици, проектирани от индустриалния дизайнер Убиратан Бизаро. Те са покрити с неопрен, а пръстите се придържат от въглеродни влакна. Всеки път, в който Мартинс натисне клавишите на пианото, „вълшебните” ръкавици удрят пръстите му нагоре и така той отново може да използва дясната си ръка.

„Направих първите модели въз основа на изображения на ръцете му, но те далеч не бяха идеални“, разказва дизайнерът.

Двамата с Мартинс прекарват месеци в тестване на няколко прототипа, докато не стигат до перфектния модел.

„Да мога да използвам всичките си 10 пръста след повече от 20 години е истинско чудо“, казва 80-годишният пианист пред Ройтерс.

Повече за пианиста и историята му научете от материала в Ladyzone.bg

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!