Русия, края на XIX век, в "сцените от селския живот" на близките около силно влюбения в Елена Андреевна интелектуалец  вуйчо Ваньо.  И София, началото на 2022 г., където класическите чехови герои оживяват отново, за да се докоснат до своята публика: без сцена, завеси и антракт. В първия за България т. нар. „сайт спесифик театър“ или спектакъл, адаптиран за конкретно пространство.

„Има един театрален проект във Великобритания, там актьорите тичат из една къща, а публиката ги следва. Дойде пандемията и с ограничаването на социалните контакти се замислих, че в тези времена, когато театърът остана затворен, а ние си общувахме и се виждахме, като си ходим на гости, защо и публиката да не отиде на гости на персонажите от чеховата пиеса „Вуйчо Ваньо“, споделя младата режисьорка Мартина Георгиева.

Едно лято безспирни репетиции и текстът в превод на Атанас Далчев оживява в шест персонажи, а актьорите Георги Няголов, Мартина Пенева, Лора Недялкова, Петър Петров, Елена Дечева и Георги Караиванов показват колко е важно да се бориш за своето място в света, за правото да се надяват и да вярват. Художници са Ирена Дойчева и Диана Тотева, а музиката към спектакъла е на композитора Лъчезар Павлов.

„Аз изобщо не искам от мен да произлезе нещо особено или да създам нещо велико, но просто ми се иска да живея, да мечтая, да се надявам, да успявам навсякъде…", Антон Павлович Чехов.                                                                                                            

„Избрах Чехов и неговото време, защото е човешко, той се занимава със съдбите на хората, такива каквито би трябвало да бъдат изживени, без да има стопове, да има препятствия да има спиране на истинското чувство на човешкото“, казва Мартина Георгиева.

В разходка из къщата на „Вуйчо Ваньо“ ни придружава актрисата Мартина Пенева, която влиза в ролята на Соня, най-младата героиня в класическата пиеса. 

„Най–хубавото е, че чупим четвъртата стена, заставаме очи в очи с публиката и даже понякога може да кажеш конкретното изречение или монолог точно на определен човек“, признава Мартина Пенева.

„Когато напуснат къщата, силно ми се иска всеки от тях да излезе с желание да им се случват неща, да не се страхуват да покажат чувствата си, да не се страхуват да обичат“.

Създателите на новия спектакъл „Вуйчо Ваньо“ по едноименната пиеса на А. П. Чехов канят театралната публика на  2 и 3 март в Творческа къща “Grozarde”, бул. „Мадрид“ 16, от 19:00 ч. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!