Германската полиция разследва Роджър Уотърс, основател на легендарната група Пинк Флойд, след като се появи с нацистка униформа на концерта си в Берлин, пишат световните медии. Уотърс от години е познат като антисемит и използва концертите си, за да говори против евреите.

Костюмът на Уотърс е вдъхновен от униформите на SS частите на нацистката армия. Той използва костюма като критика на фашизма в „Стената“.

Разследването в Берлин е насочено конкретно към костюма на Уотърс, който той носи по време на песента In The Flesh на Пинк Флойд. В „Стената“ Уотърс се въплъщава в ролята на фашистки диктатор.

Снимка: Getty Images

По време на части от концертите в Берлин на 17 и 18 май Уотърс е облечен с черен кожен шлифер с червена лента през ръката. Заобиколен от други мъже, облечени подобно на нацисти, той вади изкуствен автомат и се прави, че стреля по публиката.

Уотърс от години носи този костюм по време на изпълненията си извън Германия, като нарича изпълнението сатира.

Властите в Берлин трябва да определят доколко униформата представя нацистки изображения и дали това е част от свободата на словото. В Германия показването на нацистки символи като свастики или костюми на SS е незаконно.