Американски съдия отхвърли поредния иск на мъж срещу Nirvana заради емблематичната обложка на албума на групата от 1991 г., на която той е показан гол като бебе, пише Би Би Си.

31-годишният Спенсър Елдън твърди, че появата му на корицата на албума Nevermind представлява сексуално насилие над дете.

Съдията обаче заяви, че твърде късно той е предявил иск, че е бил експлоатиран.

Правните възможности на Елдън вече са почти изчерпани, тъй като той не може да заведе делото отново, но адвокатите му заявиха пред американските медии, че ще обжалват решението.

Искът беше свързан със снимка на Спенсър Елдън, на която той плува гол в басейн с доларова банкнота, прободена от кука за риба. Той твърди, че не е могъл да даде съгласието си за използването ѝ и поиска 150 000 долара обезщетение.

Сред обвиняемите е фотографът Кърк Уедъл, бившите членове на Nirvana Дейв Грол и Крист Новоселич, както и Кортни Лав - вдовицата на покойния вокалист на групата Кърт Кобейн.

Елдън заведе делото си през 2021 г., твърдейки, че все още е в правото си да подаде жалба срещу изображението отпреди десетилетия, тъй като то е продължило „да му причинява страдание и пропуснати ползи и в зряла възраст“.

Искът е отхвърлен и след това е подаден отново през януари. В петък съдия от Лос Анджелис постанови, че Спенсър Елдън е подал иска си доста след изтичането на 10-годишния давностен срок.

През 1991 г. родителите на Елдън са получили 200 долара за снимката от Nirvana, която все още е била сравнително неизвестна група.

Световните продажби на Nevermind надхвърлят 30 милиона, което го прави един от най-продаваните албуми на всички времена.