Ресторантьорът и готвач Адо Кампеол, известен още като „Бащата на тирамисуто“, почина на 93-годишна възраст.

Кампеол е оригиналният собственик на ресторант в Северна Италия, където съпругата му и друг готвач измислят известния десерт. Рецептата, която включва бисквити натопени в кафе и маскарпоне е добавена в менюто им през 1972 г., но никога не е била патентована от семейството.

През годините е имало сериозни скандали откъде и как точно произлиза тирамисуто, като едно от твърденията е, че десертът се е предлагал като афродизиак в бордеите на Тревизо.

Според един от готвачите известният десерт е станал случайно при опити да се направи ванилов сладолед. Той изпуснал малко маскарпоне в купа с яйца и захар и като разбрал, че сместа има приятен вкус, казал на жена на Кампеол.

Двамата добавили бисквити натопени в кафе, които посипали с какао. Нарекли десерта „тиреме су“, което на италиански значи „вдигни ме“.

Десертът се появява за първи път в публикация през 1981 г. и от тогава се е превърнал в най-известния италиански десерт по цял свят.