През последните дни се заговори, че най-известният художник в света, който никой не знае как изглежда – Банкси, е станал най-скъпо платеният жив автор на картини.

Потвърждава го и един предстоящ търг в аукционната къща „Сотбис“ в Лондон. 

Банкси е един от най-популярните съвременни артисти. Неговите социално ангажирани произведения и актуални коментари чрез графити с мрачен хумор го превърнаха във вероятно най-известната публична личност, която никой не е виждал.

Творенията на анонимния британски художник са сред най-търсените произведения в света. От няколко дни той е официално признат за най-скъпо продавания жив художник. 

Всичко започва с търг на „Сотбис“, където през 2018 г. картина на Банкси започна да се самоунищожава. Секунди след като беше продадено за 1 млн. паунда, произведението започна да пада през шредер, скрит в долната част на рамката му. След като картината беше наполовина нарязана, шредерът спря да работи. Така от емблематичната картина „Момиче с балон“ се роди ново произведение „Любовта е в кошчето".

Снимка: Sotheby\'s

На 14 октомври картината отново ще бъде предложена на търг и предварителните очаквания са тя да бъде продадена за сума между 4 млн. и 6 млн. паунда. Това означава, че стойността на картината ще е нараснала с близо 500% за почти три години.

Творби на Банкси са се продавали и за повече. Рекордът от 23 млн. долара беше поставен през март на търг на „Кристис“ за картина, вдъхновена от пандемията с маслени бои, на дете, което си играе с кукла медицинска сестра.

18-те най-скъпи продажби на произведения на Банкси на търг са станали след случая с нарязаната картина. Ето как „Момиче с балон“ – един от най-известните графити на Банкси, забелязан за първи път на лондонския мост Ватерло през 2002 г., се оказва важен пример за покачването на цените на произведения на художника.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Когато Банкси пуска принтове на работата през 2004 г. — 150 подписани и 600 без подпис. Художникът е предлагал подписаните копия само за по 150 паунда. През 2018 г. картина с графита струва близо 1 млн. паунда, а анализаторите допускат предварителните оценки за търга октомври да бъдат надхвърлени многократно. 

Това дава основание на специалистите да определят най-известният неизвестен художник и за най-скъпо продавания жив художник в света в момента.