Бившият американски банкер Брадли Биркенфелд, разобличил швейцарската банка UBS за укриване на данъци и помогнал на правителството на САЩ да разкрие схемата, по която това е било извършено, ще получи рекордна награда от американските власти в размер на 104 млн. долара.

По данни на "Уолстрийт джърнъл" Брадли Биркенфелд е сътрудничил на американските власти от 2007 г., докато е работил в швейцарската банка. Той е предоставял подробна информация за усилията на UBS да подпомага укриването на данъци.

Въпреки сътрудничеството си с данъчната служба обаче, през 2008 г. Биркенфелд е осъден на 40 месеца лишаване от свобода, след като властите преценяват, че е укрил друга важна информация. Бившият банкер излежава от тях 30 месеца, а останалите 10 трябва да прекара под домашен арест в Ню Шемпшър.

По време на процеса UBS постига извънсъдебно споразумение и плаща 780 милиона долара. По този начин банката избягва официалното повдигане на обвинения, че е помогнала на 17 000
американски клиенти да укрият близо 20 млрд. долара в 250 сметки в Швейцария. След това банката дава информация за още 4450 сметки на американци.

Властите в САЩ продължават да разследват други 11 швейцарски банки. Оттогава досега около 33 000 американци признават, че са укривали данъци. В резултат на това в бюджета постъпват още 5 млрд. долара.

Според закон от 2006 г. данъчната служба на САЩ може да изплаща на информаторите по разследвания до 30% от събраните постъпления. Според данъчните власти рекордната сума, която Биркенфелд получава, може да подтикне и други да сътрудничат на властите.