Вече 75 години филмовият фестивал в Кан събира най-големите звезди на киното на червения килим, поставяйки началото на дългия и изпълнен с успехи път на много хитови продукции.

От 2018 г. насам обаче през октомври се провежда CANNESERIES, който обръща поглед към набиращите все по-голяма популярност в днешно време сериали.

Снимка: bTV

Четвъртото издание на фестивала беше белязано от успеха на сръбския сериал "Клюн", който преплита в себе си драмата, мистерията и паранормалното.

"Сериалът разказва за Соня Клюн - детектив от Белград, която е изпратена против волята ѝ да разследва съмнителен случай на самоубийство в Суботица. Много бързо обаче тя разбира, че този случай не е това, което е изглеждало в началото. В същото време засягаме и темата за пророческите сънища, които Соня има още от своето детство, а днес сънува и нейната дъщеря и всъщност това е главната мистерия в целия сериал", обяснява сценаристът Матия Драгойевич.

"Клюн" е избран за участие във фестивала във френския град от престижно жури, сред повече от 150 кандидати от целия свят.

"Мисля, че едва впоследствие осъзнахме какво ни се случва и започнахме да се радваме, защото в самото начало дори не проумявахме за колко голямо нещо става въпрос", спомня си режисьорът Йелена Гаврилович.

Снимка: bTV

"Нашата прожекция в Кан беше в 11 сутринта в неделя. Преди всичко бяхме притеснени дали изобщо някой ще се появи на нея, защото в събота вечерта беше голямото парти за откриването на фестивала и очаквахме, че на следващия ден всички все още спят, но бяхме приятно изненадани, защото залата беше пълна. Тогава осъзнахме, че това наистина е сериозен фестивал и хората са дошли там, за да видят тези сериали", добавя Матия.

Във вечерта на награждаването екипът от Сърбия остава без награда до последния момент, когато получава най-важната такава - тази на публиката.

Снимка: bTV

"Помислете си какво не очаквате да ви се случи във вашия живот и точно това ще стане. Мисля, че всъщност бяхме симпатични, защото излязохме на сцената като мухи без глави, Матия реши да направи някакъв стенд ъп като благодарствена реч... След това, докато празнувахме, постоянно си давахме пет... Всъщност наистина усетихме, че това може да помогне на нашия сериал и благодарение на тази награда потенциалните купувачи да го забележат", разказва още Йелена.

Така и се случва, защото след големия успех в Сърбия, чуждестранната публика, включително и тази в България, също ще има възможност да гледа "Клюн", благодарение на една от големите стрийминг платформи.