Снимка, заснета от българина Ясен Тодоров, спечели награда от американския институт Смитсониън.

Това е една от най-престижните научни институции в Съединените щати, към която има комплекс от 18 музея.

Снимка: btvnovinite.bg

През декември миналата година първо по bTV ви разказахме за професорът по цигулка Ясен Тодоров, чието хоби е аерофотографията.

Тогава той спечели голямата награда на "Нешънъл джиографик" със снимка на хиляди изоставени автомобили в пустинята Мохаве. Сега фотографското майсторство на българина е оценено от института "Смитсониън" - снимката му "Болезнени последствия" е избрана за най-добрата сред 48 хиляди фотоса.

Снимка: btvnovinite.bg

Обхваща събитията един месец след пожарите в едно градче на север от Сан Франциско, казва се Санта Роза, обяснява проф. Ясен Тодоров.

Когато не преподава цигулка в университета на Сан Франциско, проф. Тодоров лети с частния си самолет и снима интересни места от птичи поглед. Скоро му предстои пътуване до северната граница на Съединените щати.

Снимка: btvnovinite.bg

Там има едни от най-големите, най-интересни глетчери в Щатите, така че ми се иска да отида да ги хвана тези глетчери, тъй като се опитвам да документирам, това е един голям проект тука, как глетчерите в Щатите изчезват”, обяснява за плановете си проф. Тодоров.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!