На прощалното си турне в два от градовете - София и Атина изключителният Хосе Карерас излиза на сцената с български оперен певец. Публиката е във възторг, а медиите питат кой е любимецът на единия от Тримата тенори?

Нищо не може да се сравни с вълнението от това да застанеш пред 12 000 души в най-голямата зала в България и да пееш със своя идол. Най-щастливият момент в живота, сбъдната мечта. Така описва Росен Ненчев усещането да застане рамо до рамо с един от най-великите оперни певци в света - Хосе Карерас.

"Златен, ден наистина. Дори сега, като се сещам, ми се стяга гърлото, защото емоцията беше наистина невероятна, изключителна. Българската публика беше много топла с нас. Въпреки това, аз не бях притеснен, защото, когато съм до маестро Карерас, той ми дава една неописуема енергия и сила и когато ме потупа по рамото и ми каза: "Браво моето момче, прекрасно се справяш и за мен това е много зареждащо и аз издържах до края на концерта да бъда мобилизиран, концентриран, да дам всичко от себе си. Върховият момент в живота ми е когато започна "Моя страна, моя България" - 12 000 души станаха на крака и аз се разплаках. Това беше изключително.", разказва Росен.

Но как се стига до този концерт? Преди 3 години Росен Ненчев се преборва за място в майсторския клас на Хосе Карерас в Пезаро, Италия. Подготвяйки се за ролята в "Евгений Онегин" на Софийската опера и балет, Росен успява да впечатли великия тенор. От 30 участници, Карерас избира именно Росен да закрие концерта по случай завършването на майсторския клас. Това носи на българина много позитиви у нас и медиите го наричат "любимецът на Карерас".

"Аз на следващата година заминах пак за майсторския клас с голямото желание, че ще се срещна отново с маестро Карерас и че ще му предложа да се направи концерт. Бях сигурен, че ще откаже, всъщност когато аз му казах: "Маестро, канят Ви да направите още един концерт в България, в момента разполагаме с една още по-голяма зала - "Арена Армеец" (когато пя последния път, нея я нямаше). Ако искате заповядайте, много ще се радвам" и неговият отговор, който много ме изненада, беше: "Да, аз много бих се радвал да дойда в България и да пеем заедно на концерта. Това ми дойде като гръм от ясно небе, почудих се дали съм чул правилно, дали става въпрос за мен.", споделя тенорът.


А чудесата не спират до тук. Освен, че Росен се Качва на сцената на най-голямата ни зала с Хосе Карерас, маестрото го кани да пеят заедно и в Атина. Заедно със сопраното Илина Михайлова в зала "Олимпия" пред 20 000 души тримата изпълняват "Травиата".

"Аз си мислех, че концерт като в "Арена Армеец" няма как да се повтори повече, но интересното беше, че там залата е два пъти по-голяма - 20 000 души и ние я напълнихме, на крака с възгласи "Браво!", имахме няколко биса, беше фантастичен момент. Мога да кажа, че тези два концерта – емоцията е като да са ми се родили две деца.", с вълнение разказва оперният певец.


Въпреки че не е от музикално семейство, Росен от малък мечтае да бъде оперен певец. Завършва математическа гимназия и финанси, но сцената не спира да го влече. На 19 прави дебюта си в операта. Следват 6 години в Милано, където е солист в "Театро Сан Бабила", наречен още "малката Скала".

"Аз съм израснал със записите на тримата тенори и за мен маестро Карерас още от детските ми години е бил моят идол. Когато пях в предаването "Като лъвовете", Ники Априлов ме интервюираше, аз пях "Либерта" на Ал Бано и Ромина и след това "Несум дорма", той ме попита кое бих предпочел - класическата или популярната музика и аз тогава отговорих, че искам да стана оперен певец като Хосе Карерас."


Можете да гледате Росен Ненчев в премиерния за България спектакъл на Софийската опера и балет "Клетниците".