Фолклорната певица Марияна Павлова влезе в Книгата на Гинес като жената с най-нисък глас в света. Родената в Смолян певица има уникален глас от малка. Пее 16 години в ансамбъл "Родопа", след това - в квартет "Славей". Преди 5 години Марияна се мести в Лондон. Там тя поставя дълго мечтания рекорд.

"Случи се в Лондон тази година, на 3 юни, а отговора получих преди 1 седмица, на 12 октомври. Дойде по имейл и след 3 дни получих ето този сертификат по пощата и съм много щастлива, че сбъднах една своя мечта и получих световно признание по този начин", разказва Марияна.

Марияна чака това признание повече от 10 години. Условието на съдиите от "Гинес" било да започне да пее от произволен тон и без въздух, на полутонове, да стигне до тона, за който кандидатства - си бемол на контра октава. И всичко това да е записано на видео файл с двама свидетели. Това не е първият опит на Павлова да постави световен рекорд. Миналата година от "Гинес" връщат документите й заради пропуск.

Сега тя е по-щастлива от всякога. А на въпроса от къде е този уникален глас, тя отговаря: "Природа и наследство."

Майката на Марияна е контраалтистка, известната родопска народна певица - Христина Лютова. И именно това, че е закърмена с народната музика води Марияна по света. Заедно с квартет "Славей" Марияна посещава десетки държави разпространявайки нашето богатство.

Преди 5 години обаче се мести да живее в Лондон. Там поставя и рекорда: "Много бих искала рекорда да бях направила в България и самата държава да получи повече публичност, но сега в Лондон ме чакат английски журналисти, аз никога няма да кажа, че съм от другаде освен от България. Аз съм българка и се гордея с това. А най-много се гордея, че съм родопчанка".

Можете да чуете уникалния глас на Марияна Павлова в новия албум на квартет "Славей".