Епосът за Първата световна война на Сам Мендес „1917“ доминира наградите БАФТА, като отнесе общо седем статуетки в основните категории, предадоха световните агенции.

Снимка: Reuters

Лентата беше отличена в категориите за най-добър филм, най-добър британски филм, Сам Мендес – за режисура, а Роджър Дийкинс за операторско майсторство. „1917“ беше награден също за дизайн на продукцията, звук и специални визуални ефекти.

„Жокера“ на Тод Филипс отнесе три награди, като Хоакин Финикс беше отличен в категорията „Най-добра мъжка роля“. От сцената актьорът произнесе пламенна реч, обръщайки внимание на „систематичния расизъм“ във филмовата индустрия.

„Раздвоен съм, защото много от моите колеги актьори, които заслужават да бъдат отличени, нямаха тази привилегия. Мисля, че изпратихме много ясно съобщение, че хора с друг цвят на кожата не са приети тук“, каза Финикс от сцената на „Роял Албърт хол“. Речта му продължава в същия дух, като Финикс заявява, че и той самият е част от проблема.

Снимка: Reuters

„Не съм направил всичко по силите си, за да бъда сигурен, че снимачните площадки, на които работя, приемат хора с различен произход. Според мен не е само в това решението. Всички трябва да работим много здраво, за да разберем този систематичен расизъм. Мисля, че имаме задължението – като хора, които са създали и спечелили от тази система, да бъдем тези, които ще я унищожат. От нас зависи“, завърши Финикс.

Снимка: Reuters

Наградата за най-добра женска роля заслужено отиде при Рене Зелуегър за ролята й на Джуди Гарланд. „Това е изключително смиряващо. Госпожо Гарланд, Лондон, който вие толкова обичахте, все още ви обича. Това е за вас“, каза тя от сцената.

Снимка: Reuters

Филмът „Паразит“ от Южна Корея също пожъна голям успех – той беше отличен в категориите „Най-добър оригинален сценарий“ и „Филм на език, различен от английски“.

В категориите за поддържащи роли бяха отличени Брад Пит и Лора Дърн. Четворката Финикс, Зелуегър, Пит и Дърн се очаква да повтори победната си серия и на предстоящите награди „Оскар“.

Ето и победителите в основните категории:

Най-добър филм: „1917“ на Сам Мендес

Най-добър британски филм: „1917“ на Сам Мендес

Най-добър режисьор: Сам Мендес

Най-добър филм на език, различен от английски: „Паразит“ на Пон Чжун Хо

Най-добър оригинален сценарий: „Паразит“

Най-добър адаптиран сценарий: „Заекът Джо Джо“

Най-добра главна женска роля: Рене Зелуегър за „Джуди“

Най-добра главна мъжка роля: Хоакин Финикс за „Жокера“

Най-добра поддържаща женска роля: Лора Дърн за „Брачна история“

Най-добра поддържаща мъжка роля: Брад Пит за „Имало едно време… в Холивуд“