Преди седмица в столицата на Папуа Нова Гвинея – Порт Морсби, се състоя Азиатско–тихоокеанския форум за икономическо сътрудничество. Пристигнаха хиляди делегати, сред които президенти и премиери. В същото време местните хора излизат всеки ден по улиците на града със страх.

Порт Морсби е едно от най-опасните места за живеене извън конфликтните зони. Престъпленията варират – от кражби на чанти до намушквания с нож. Много от тях изобщо не се съобщават в полицията.

За жените е особено опасно, твърдят международни организации: повечето жителки на Папуа Нова Гвинея са преживели посегателство над личността поне веднъж – престъпление или унижение на база пол.

Една група се надява да промени това – те обучават жени за шофьори на автобуси и кондуктори. Първоначално, през 2012 г., фондацията пуснала два безплатни автобуса. В момента вече оперира 10 и работи с женската организация на ООН за безопасност в обществения транспорт.

Не липсват проблеми – мъжете шофьори твърдят, че инициативата им краде клиентите.

Снимка: bTV

„Смисълът на специализираните автобуси е жените и момичетата да чувстват сигурност в обществения транспорт. В повечето случаи никой не се намесва, когато ги подлагат на унижения и насилие в автобусите и по спирките”, коментира доброволецът към ООН Каипи Ила.

В момента пътниците плащат 30 американски цента за превоза, независимо от разстоянието. А от 2017 г. насам са били направени 230 хиляди пътувания със специализираните автобуси.

Да не ходим толкова далеч

За съжаление и в България статистиката по отношение на насилието над жени е ужасяваща.

По данни на Български фонд за жените, на всеки 2 седмици у нас убиват по една българка.

Такава е равносметката в навечерието на Международния ден срещу насилието над жени, който е утре.