Учени в Австралия ще тренират един от най-застрашените видове в страната да не яде специфичен вид силноотровни жаби, които са една от основните причини за смъртта на множество животни.

Месоядната местна австралийска котка (Dasyurus) е малко двуутробно животно, което прилича повече на плъх, отколкото на котка. Негова любима храна е отровната тръстикова жаба – вид, дошъл на острова от Централна и Южна Америка. Земноводното е толкова отровно, че може да убие хищници, които се опитват да го изядат.

В момента на острова има повече от 200 млн. такива жаби, като техният вид продължава да се разпростира с 40 до 60 км годишно, оставяйки диря от застрашително намалени популации на местни хищници след себе си.

За да спаси изчезващия вид, правителството в Канбера започна финансирането на проект, който ще обучава австралийски котки да избягват яденето на отровни жаби, спомагайки за възстановяването на тяхната популация. Малките животни са заплашени от изчезване и заради дивите котки, които често се хранят с тях.

В рамките на първата част на проекта тази година на свобода са пуснати 30 вече тренирани австралийски котки в областта „Мери Рийвър“ в националния парк „Какаду“. Успешната експериментална програма е показала, че женските котки не само се пазят от отровните жаби, но и учат своите малки да не ги ядат, което е довело до петкратно увеличение на техния брой в областта.

“Фантастично е да видим успеха на тази иновативна програма за защита на малките бозайници в Австралия“, заяви министърът на екологията Грег Хънт.

Според комисаря по изчезващите животни Грегъри Андрюс проектът е част от инвестиционна стратегия в размер на 750 000 австралийски долара (585 000 щатски долара) за превръщането на парка „Какаду“ в сигурно място за местните австралийски животни.

„Австралийските котки са традиционен хищен австралийски бозайник и изключително важна част от нашата екосистема“, посочи още той.

Според директора на националния парк Сали Барнс изследванията са показали, че всяко поколение австралийски котки ще научи следващото да избягва жабите. АФП/БГНЕС