Последната хакерска атака над социалната мрежа „Туитър“ разкри някои изключително притеснителни проблеми. Първоначалният анализ сочи, че хакерите са успели да откраднат около 110 хиляди долара само за няколко часа.

Засегнати бяха профилите на Джо Байдън, Кание Уест, компаниите „Епъл“ и „Убер“, както и на много други знаменитости, което допълнително подчерта колко сериозен е пробивът.

Какво представлява атаката?

В редица профили в социалната мрежа беше публикувано едно и също съобщение, което най-общо гласи „Ще помогна на общността си заради COVID-19! Всички биткойни, които изпратите на адреса ще бъдат дарени и удвоени. Ако изпратите $1000, аз ще даря $2000“.

На пръв поглед съобщението не изглежда чак толкова страшно, но тъй като обект на атаките са били профили на световноизвестни личности, то бързо е достигнало до поне 350 милиона потребители онлайн.

Снимка: /Twitter

„Най-лошата атака в историята“

Анализатори определят този пробив на „Туитър“ като най-лошият в историята.

Един от основните въпроси сега е как хакерите са успели да получат администраторски права, благодарение на които са преодолели всички пароли и защити на профилите на известни личности.

От „Туитър“ изглежда потвърждават тази теория. „Засякохме координирана атака от хора, които успешно за се свързали с наши служители с достъп до вътрешните ни системи и инструменти“, гласи едно от първите им официални съобщения по темата.

Това е огромен проблем за социалната мрежа, тъй като ще трябва да проведе и вътрешно разследване откъде е течът на информация и кой от собствените им служители е отговорен.

Снимка: /Twitter

Защо това е проблем?

Последният пробив на системите на „Туитър“ показва, че никой не е застрахован. С предстоящите президентски избори в Съединените щати проблемите на социалните мрежи стават политически проблеми.

„Вече знаем, че Русия планира да се намеси в изборите през 2020 г., както го направиха и през 2016 г. Манипулациите в социалните мрежи са им любим инструмент“, коментира д-р Хедър Уилямс от „Кингс колидж Лондон“ пред Би Би Си.

Освен загубата на доверие към „Туитър“, които са предпочитана социална мрежа за политиците по света, след хакерската атака може и да има правни проблеми.

Според законите на Европейския съюз, например, организации като „Туитър“ трябва да имат „подходящи нива на защита“. Ако ЕС прецени, че социалната мрежа не е предприела адекватни мерки за опазване на личните данни, компанията може да бъде глобена.