Астрономи по цял свят засякоха най-силната експлозия, наблюдавана някога във Вселената до момента, пишат световните медии.

Това е втората най-мощна експлозия след Големия взрив, за който се смята, че е създал Вселената ни.

Силната експлозия идва от масивна черна дупка, която „оставила кратер“ достатъчно голям, за да побере 15 пъти галактиката ни - Млечния път.

Все още не е ясно защо експлозията е била толкова мощна.

Галактиката „Змиеносец“, от която идват данните, се намира на около 390 млн. светлинни години от Земята и е пет пъти по-голяма от предишния рекордьор. Още по-необичайното е, че мощният взрив е станал много бавно и се е развивал в продължение на стотици милиони години.

Какво означава, че черната дупка е направила кратер? Освен да поглъщат материя и светлина, черните дупки изхвърлят такава от центъра си. Първите данни за мощния взрив са засечени още през 2016 г., когато в гъстите звезди около черната дупка се появило празно пространство. Тогава учените отхвърлили варианта за взрив, тъй като за този резултат трябват огромни количества енергия.

Сега това празно пространство, което наподобява извивка в клъстера от звезди и галактики около черната дупка, е наблюдавано от телескопи в Австралия и Индия. Това в комбинация със засечени радио вълни потвърждава наличието на взрив с невиждана досега сила.