Заради семейството си, бившият астронавт на НАСА Кристофър Фъргюсън се отказа да ръководи първия тестов полет на „Боинг“ в космоса с екипаж на борда.

„Трудно и лично решение“ – така определя избора си Фъргюсън във видео в социалната мрежа „Туитър“. „Следващата година е много важна за моето семейство. Поел съм няколко ангажимента, които не мога да си позволя да пропусна. Никъде няма да ходя. Просто няма да отида в Космоса следващата година“, пише Фъргюсън.

Той остава част от екипа на мисията, като ще отговаря за подготовката на членовете на екипажа, според съобщение на „Боинг“. Той ще е един от последните хора, които астронавтите ще видят, преди да се отправят към Космоса, и първият, който ще ги посрещне обратно на Земята.

Космическият летателен апарат CST-100 „Старлайнер“ по план трябва да напусне Земята догодина. Сега той ще бъде управляван от Бари Уилмор, като на борда на капсулата ще са и още двама астронавти на НАСА, одобрени за мисията.

"Старлайнер": Второто семейство на Фъргюсън

Американският астронавт е основен участник в изграждането на програмата на „Боинг“. С нея частната компания цели да построи капсули, с които да транспортира астронавти на НАСА до и от Международната космическа станция.

Той се присъединява към екипа след службата си в НАСА през 2011 г. като директор на екипажа и системите на мисията. През 2018 г. пък е назначен за командир на първия тестов полет с екипаж на борда.

Тъй като Фъргюсън вече не е астронавт на НАСА, той щеше да бъде първият гражданин, който е летял до орбита на космически апарат, построен от частна фирма.

По-рано вкъщи

През декември 2019 г. „Боинг“ изстреля първия си тестов "Старлайнер" с крайна цел Международната космическа станция. Въпреки това космическият летателен апарат беше приземен преждевременно на Земята, заради грешки в софтуера.

Именно заради този неуспешен първи опит, пътуването на екипаж до космическата станция е било отложено от тази за юни следващата година.

За да осигури безопасността на астронавтите, от американската компания са предприели промени по над 80 критерия, които са установени като проблемни при задълбочените анализи след завръщането на Земята преди 2 години.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!