Вдъхновени от археологията, група български студенти създадоха приключенски филм, който проследява историята на тракийския принц Севт и мистериозното му появяване в наши дни. Идеята им е да популяризират древната история и култура по нашите земи.

Лентата се казва „Откритие” и е създадена по едноименната повест на Таня Мир. За снимките на филма са използвани над 20 локации, сред които и автентична тракийска гробница. В помощ на младите студенти са се включили от музея в Казанлък и група за исторически възстановки „Антична Тракия”.

Сюжетът проследява историята на археоложката Росица Петкова и тракийския принц Севт. При откриването на тракийска гробница, вместо съкровище – пред археолозите се появява мъж в антични доспехи, който мистично е оцелял до наши дни.

Откритието бързо става световна сензация, а различни кръгове хора от подземния свят и политиката се опитват да се доберат до тайната на безсмъртието. Филмът ще се завърти на голям екран от 5 декември.

Режисурата е дело на Кардам Калчев, Мартин Асенов и Таня Мир, а в ролите ще видим млади и амбициозни актьори, сред които Светлин Къров, Моника Бранкович, Даниел Кръстев, Петър Димитров и Ивайло Христов.