Ако се изгубите по горното поречие на река Арда, известно като Коритото, оставете родопчани да ви намерят. Те носят у себе си особена мъдрост. Оставете на баба Минка да ви научи как се плетат терлици и се прави ашлия, научете вековни тайни от майстора самарджия Мехмедимин и от пазителя на сиренето от Бориково - Салих Паша, срещнете рускинята Марина, оставила стоматологична клиника в Петрозаводск и намерила душата си в Киселчово.

Тези и още куп невероятни личности с богата душевност омагьосват всеки. Те са най-безценното богатство на Коритото, наред и с уникалната природна красота на този край - в това са убедени археологът Калина Калчева и фотографът Валентин Паскалев, които "разказват и споделят" своите родопски приятели и всички уникални възможности и активности в този район в проекта "Приключения по Арда".

Любимото място на Калина в този район е каньонът Горло: "Харесвам върховете Ком, Будуралан и Карталски камък, пещерите с тяхната тайнственост, но тъй като трябва да избирам, ще се спра на каньона Горло. Намира се много близо до главния път между селата Смилян и Могилица. Точно тук, едва на десетина километра след изворите си, река Арда образува живописен каньон. Той е дълбок и много тесен, като може би по тази причина местните хора са го оприличили на гърло и му дали това име - горло е гърло на родопски. Всеки път, когато го посещавам, около синьо-зелените води на реката цари загадъчност и тишина. Там времето спира и усещаш как душата ти се слива с вселената".

Снимка: Валентин Паскалев

Фотографът Валентин Паскалев пък е очарован от връх Будуралан: "Върхът е различен от повечето родопски върхове, представлява скалист зъбер с отвесни склонове и 360-градусова гледка, намира се над село Киселчово и е сравнително лесно достъпен. Качвайки се там, човек забравя всички грижи, времето спира и може дълго да съзерцава безкрайните родопски склонове, над които се извисява."

Снимка: Валентин Паскалев

Повече за двамата приключенци и проекта им четете в темата на месеца в Ladyzone.bg "Тайните кътчета на България":