„Три Скуеър маркет” (Three Square Market) е американска компания за автомати за закуски, които да заменят стандартните вендинг-машини. Последното новъведение на фирмата са чипове, които се вграждат в ръцете на служителите.

Тези малки устройства имат специални „способности” – могат да отварят врати вместо ключ, да дават достъп до личния компютър вместо парола и да плащат сметките ви. Всичко това… с едно докосване.

Микрочиповете действат с радиочестотни вълни, както кредитната карта. След кратка процедура при татуист, получавате между палеца и показалеца си микрочип, малко по-голям от оризово зърно.

Манипулацията по поставянето отнема две минути, боли колкото пробождане с игла при вземане на кръв и според Агенцията за контрол на храните и лекарствата в САЩ е по-безопасно от пиърсинга.

Служителите в компанията в Уисконсин имат възможност сами да изберат дали да си сложат чипове. 50 от 82-ма вече са си поръчали, защото го намират за удобство.

„Взимате си каквото си харесате, стига да има баркод – демонстрира Антъни Дана, вицепрезидент на компанията Three Square Market. – Сканирате го на машината и докосвате идентификационния чип на посоченото място, за да платите”.

Антъни Дана е първият от компанията, който си имплантира микрочип.

Неговите служители обаче не са първите в света с подобен имплант.

В Швеция над 3000 души използват такива устройствата вместо билети за влака.

Хората с идентификационни чипове не се притесняват, че те са първата стъпка към бъдеще от научната фантастика, в което човечеството е под постоянно наблюдение.

Устройствата нямат джипиес и възможност за проследяване. Успокоението е, че подобни сензори не могат да се вместят в толкова малки чипове.

А ако някой размисли – премахването на чипа отнема 2 минути и е като изваждане на трънче от кожата.