Компанията „Амазон“ обяви, че ще въведе изцяло нова система за плащания – само с махване с ръка. Новата технология с име Amazon One ще сканира дланта ни за една или две секунди и предстои да бъде тествана във физическите магазини на фирмата в Сиатъл, пише Би Би Си.

Скенерите за ръце не са изцяло нова технология и вече се прилагат на различни места по света. „Идентификацията с длан е базирана на снимка на вените ни. Разпределението на вените под кожата е уникално за всеки човек и е скрито от поглед, което прави фалшификацията почти невъзможна“, обяснява д-р Базел Халак от университета в Саутхемптън.

От „Амазон“ не поясняват с какво точно се различава тяхната технология от вече достъпната, с изключение на „специално изработени алгоритми и хардуер, които ще сканират отличителните белези върху ръката и под повърхността на кожата“.

Технологията ще бъде безконтактна, което компанията посочва като бонус във времената на коронавирус.

Разпознаването на дланта ще бъде тествано в иновативните супермаркети на фирмата, където всеки купувач сам маркира и плаща покупките си. За да се регистрират, всеки трябва да предостави банкова карта, която да бъде свързана с данните от ръката му.