Аманда Горман се превърна в най-младата поетеса, участвала някога на церемонията по встъпване в длъжност на президента на САЩ, като призова за "единство и сплотеност", пише Би Би Си

22-годишната Горман представи произведението си "Хълмът, който изкачваме" (The Hill We Climb) както на високопоставените лица, присъстващи пред сградата на Капитолия във Вашингтон, така и на публиката в цял свят, наблюдаваща виртуално събитието. 

"Когато настъпи денят, ние се питаме къде можем да открием светлина в тази безкрайна сянка?", започва нейното 5-минутно стихотворение. Тя продължава с референции за щурма на Капитолия по-рано този месец.

"Виждали сме сила, която по-скоро щеше да разбие нацията ни, отколкото да я сплоти. Щеше да унищожи страната ни, отлагайки временно демокрацията", заявява Горман, разтревожена за положението в страната по време на безредиците в окръг Колумбия.

"И тези усилия почти успяха. Но въпреки че демокрацията може периодично да бъде отлагана, тя никога не може да бъде окончателно победена", заявява Аманда. 

Аманда Горман, която става първият лауреат на Националната младежка поезия през 2017 г., свърши страхотно работата си, която в случая беше да намери точните думи в точното време. Тя представи произведението си със забележителна грациозност, а думите й ще резонират още дълго време.

"Наистина исках да използвам думите си, за да послужат за единство, сътрудничество и обединение", казва Горман пред Би Би Си преди церемонията.

Цялата поема "The Hill We Climb" в оригинал на английски език можете да прочетете в Ladyzone.bg.