Един от най-чаровните мъже в киното днес навършва 87 години. Ален Делон е роден на 8 ноември 1935 в предградие на Париж.

Детството му не е леко, а като ученик показва бунтарски характер. Днес заедно с Шарл дьо Гол, той един от най-разпознаваемите французи в света. Появата му в киното е почти случайна, а блясъкът на образа му остава завинаги в историята на филмите.

В младежките си години Делон работи като месар, след което става морски пехотинец и през 1953 г. е изпратен в Индокитай. След уволнението си през 1955 г. припечелва от най-различни дейности.

През това време се сприятелява с някои актьори, които придружава на филмовия фестивал в Кан и през 1957 г. привлича вниманието на американски продуцент, търсач на таланти.

Първата му филмова поява е през същата година. Той влиза в образа на млад гангстер в „Когато е замесена жена“. През 1958 г. получава и първата си главна роля в романтичната лента „Кристин“.

Делон привлича вниманието на филмовите критици през 1960 г. с участието си във филма „Под яркото слънце“, след който ясно успява да заяви своя талант. Актьорът смело демонстрира и своите "нахална" красота, силно излъчване и мрачен темперамент .

Той отхвърля роли на английски език и се превръща се в идол навсякъде освен в Холивуд. Делон е идеаизиран както от мъже, така и от жени, от Франция до Япония. От 60-те до средата на 80-те години на миналия век доминира във френския боксофис и се превръща в най-добре платеният актьор в историята на Франция.

Ален Делон се пенсионира на 81 години, с репертоар от над 80 роли и множество награди. Преди да се оттегли, трябва да избере между изключителното си минало и посредствено бъдеще. Този избор се оказва лесен.

През годините актьорът привлича и вниманието на защитните организации със своите хомофобски и секситски изказвания. През последното десетилетие споделя, че рядко гледа филми, защото повечето от колегите му вече са си отишли. Той не може да спре да брои приятелите си, които все още живи.

Снимка: EPA

След инсулта, който претърпя през 2019 г., Делон живее в уединение. Единствената му публична поява беше на погребението на колегата му и близък другар Жан-Пол Белмондо през септември 2021 г. Тогава Делон показа дълбоката болка, която изпитва от загубата.

„Той има повече отношение към скръбта, отколкото към радостта“, коментира преди време режисьорът Филип Лабро.

Ето някои от емблематичните цитати на Ален Делон:

„Знаех всичко и получавах всичко. Истинското щастие обаче е в даването.“

„Ако наистина обичаме, ще се осмелим да направим всичко.“

„Много съм добър в три неща – да бъда актьор, да върша глупости и да правя деца.“

„Аз не съм звезда. Актьор съм. От години се боря да накарам хората да забравят, че съм просто едно хубаво момче. Това е тежка битка, но ще я спечеля. Искам публиката да разбере, че преди всичко съм актьор, който подхожда много професионално и обича всяка минута да бъде пред камерата. Ставам много нещастен в мига, в който режисьорът извика: „Спрете!““

„Обичам да бъда обичан така, както сам обичам себе си.“