Искате ли да видите разголена жена? Няма проблем, защото интернет е пълен със снимки на оскъдно облечени жени. Всъщност има толкова много подобни изображения в онлайн пространството, че за изкуствения интелект изглежда изобщо не е трудно да предположи, че жените просто не обичат да носят много дрехи, пише "Гардиън".

Това е съкратено обобщение на резултатите от ново изследване върху алгоритмите за генериране на изображения. Изследователите са подали на тези алгоритми (които автоматично довършат изображения) снимки на мъж, които са кадрирани до врата му. 

Резултатите от проучването сочат, че в 43% от случаите, когато изображението е автоматично завършено от изкуствения интелект, то мъжът е облечен в костюм. Когато на същия алгоритъм е била подадена идентично кадрирана снимка на жена, той автоматично я завършва в 53% от случаите така, че тя носи силно изрязан потник или бикини.

По някаква причина изследователите решават да подадат на алгоритъма снимка на Александрия Окасио-Кортес - конгресмен от Демократическата партия в САЩ, като установяват, че изкуственият интелект също автоматично генерира нейното изображение по бикини.

Защо се стига дотам, че алгоритъмът представя по бикини дори известна личност в сферата на политиката като Александрия Окасио-Кортес? Изкуственият интелект просто се "учи" как изглежда типичната жена, извличайки данни данни от интернет, където се съдържат много снимки на полуголи жени. 

Вижте повече за снимката по бикини на Александрия Окасио-Кортес в Ladyzone.bg.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!