Дейвид Духовни е дете на имигранти – дядо му по бащина линия е руски евреин, който е избягал в САЩ, а майка му е емигрирала от Шотландия. Дейвид Духовни се гордее с корените си и се счита за американец, ирландец, евреин и руснак едновременно.

Баща му е писател и сценарист, а майка му е учителка, така че Духовни получава много добро образование. Той е отличник в училище, а след това и в престижния Принстънски университет. Още по това време Дейвид Духовни започва да пише поезия, проза и сценарии. Истинското му призвание обаче се оказва актьорската игра.

През 1987 г. Дейвид Духовни участва в телевизионна реклама на бира. Така е забелязан и получава малка роля във филма „Работещо момиче“, в който участват Мелани Грифит, Харисън Форд и Сигорни Уийвър. Това второ стъпало го отвежда до първата му главна роля – в телевизионния филм „Новогодишният ден“, когато е на 30 години.

През следващите три години Духовни получава няколко роли на големия екран във филми като комедията „Не казвай на мама, че бавачката е мъртва“, „Бетовен“ и еротичният „Дневниците на червената обувка“. Едно от най-запомнящите се участия на Дейвид Духовни от този период е в три епизода на култовия сериал „Туин Пийкс“, в който играе транссексуална агентка на Администрацията за борба с наркотиците.

Истинска световна слава актьорът постига на 33 години, когато е избран да участва в сериала „Досиетата Х“.

Снимка: Getty Images

Сериалът разказва за двама федерални агенти, които разследват отвличания от извънземни и други паранормални явления. Агент Скъли е по-рационална и отказва да повярва, че има неща, които науката не може да обясни. Нейният партньор, агент Мълдър, е много по-отворен към свръхестественото и има силен интерес към извънземните, защото е убеден, че сестра му е отвлечена от дома им, когато са били деца.

Снимка: Getty Images

Досиетата Х“ много бързо става хит и според мнозина е най-добрият сериал на 90-те години. Хитовият сериал продължава 9 сезона, макар и в последните Духовни да напуска. Той обаче се връща 14 години по-късно, когато сериалът е продължен с десети и единадесети сезон, макар и да не успява да постигне същия успех. Освен телевизионната поредица, историите на Мълдър и Скъли вдъхновяват няколко книги и два пълнометражни филма.

Снимка: Getty Images

След като приключва с „Досиетата Х“, Дейвид Духовни продължава в телевизията и участва в успешния сериал „Секс до дупка“.

На сайта LadyZone.bg може да прочетете още за личния живот на Дейвид Духовни, за отношенията със съпругата и за пристрастеността му към секса: