Адела Пеева получава Наградата на София на „София филм фест”, съобщиха днес организаторите на фестивала.

Режисьорката, която наскоро отбеляза своя 70-годишен юбилей, е автор на документалните творби „Чия е тази песен?” (2003) и „Развод по албански” (2007). И до днес това са единствените български филми с номинации от Европейската филмова академия (EFA) за най-добър документален филм.

Едно от най-емблематичните заглавия на Пеева е филмът „Чия е тази песен?” (2003), представен в програмите на 50 международни филмови фестивали, между които „Трайбека” в САЩ и IDFA в Холандия, и отличен със 17 национални и международни награди. Не по малък успех има и следващия филм на режисьорката – „Развод по албански” (2007), с над 30 фестивални участия у нас и в чужбина, и удостоен с 12 награди.

Официалното откриване на 21-ия „София филм фест” ще е на 9 март с официалната премиера на „Белгийският крал” – най-новия игрален филм на творческия тандем Петер Бросенс и Джесика Удуърт.

Церемонията по награждаването ще се състои на 18 март.

Програмата на фестивала, заедно с традиционните издания в Бургас, Пловдив и Варна, ще продължи до 31 март. Специална програма в Дома на киното, свързана с ретроспективи и други събития, ще „подгрее” фестивала от 1 март.

На „София филм фест” тази година ще има вад 150 пълнометражни игрални и документални заглавия, както и над 20 късометражни филма. За 14-ти път ще се състои и конкурсът за наградата за български късометражен филм (Jameson Short Film Award). Призът е на стойност 6 000 евро.