Много неща биха могли да ни помогнат да запазим духа си млад. Спортът обаче е единственото, което кара и тялото, и душата ни да се чувстват живи, без значение от това на колко години сме.

Истински пример за това е 97-годишният Леонид Яковлевич Станиславски от Украйна. Той е най-възрастният тенисист в света според книгата на рекордите на Гинес.

Украинецът започва да играе любителски тенис, когато е на 30. Така вече повече от 60 години Леонид тренира 3 пъти седмично, а след изпратено писмено искане от негова страна, Международната федерация по тенис за първи път въведе възрастова група над 90 години по време на Световното първенство в Испания през 2021 г.

"Това е елегантен спорт. Той е добро физическо упражнение, красива игра, но има и още нещо - можете да играете тенис, независимо от това на каква възраст сте", обяснява той.

За 97-годишния украинец често е трудно да намери достойни противници в своята възрастова група. Преди месец обаче той се изправи в приятелски мач срещу световния номер 6 - Рафаел Надал.

Леонид казва, че най-голямата му мечта е да живее поне още няколко години, но и да остане активен тенисист до края.

"На 97 години е трудно дори да ходиш. Когато са на 70, хората казват: "Слава Богу, че доживях още една година". Между 70 и 90: "Благодаря на Бога, че доживях още един месец". Над 90 вече броят дните, така че аз благодаря на Бог за всеки един нов ден", разказва тенисистът.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!