Европа и Балканите продължават да са в хватката на ужасяваща гореща вълна. Днес у нас на места се очакват температури от над 40 градуса, след което предстои захлаждане. Долината на смъртта е мястото, където е измерен температурният рекорд на земната повърхност.

Снимка: Getty Images

Методика

Високите температури се мерят по три основни начина – въздух, на земна повърхност и чрез сателитни наблюдения. Официално се използва температурата на въздуха, тъй като тези на повърхността и чрез сателит често варират.

Въздушната температура се мери от Световната метеорологична организация, а Рекордите на Гинес отговарят за установяването и записването на най-високите и най-ниските стойности.

Настоящият официален рекорд на температурата на въздуха е 56,7 градуса по Целзий. Той е регистриран на 10 юли 1913 г. в ранчо в Долината на смъртта в Съединените щати.

Новият рекорд се вписва, след като 90 години поред Либия държи първото място, но през 2012 г. е установено, че температурата там не е измерена правилно.

Температурата на въздуха се измерва с уреди на 1,5 метра от земята, които не са на директно слънце.

Снимка: Getty Images

Непотвърдени рекордьори

До момента са записани няколко рекордни температури, които обаче не са потвърдени официално. Най-често те се базират на аматьорски измервания. Сред тях има и исторически данни за високи температури, които обаче няма как да бъдат потвърдени заради липсата на подходяща апаратура за измерване във времето, в което са регистрирани.

Една от тези температури е от 11 юли 1909 г. и е измерена в резервата Чероки. Данните са записани в 3 ч. сутринта и посочват 57,8 градуса.

Най-драматичните и уж истински температури са много впечатляващи. Най-високата е 93,9 градуса по Целзий и е измерена на 15 юли 1972 г. в Долината на смъртта, но от сателит.

Друга екстремна температура е записана през 1967 г. в Абадан. Твърди се, че по време на гореща вълна в Иран термометрите са скочили до 86,7 градуса по Целзий, но тези данни не са потвърдени.

Третата най-висока неофициална температура е измерена на пристанището в Судан. През 2011 г. термометри отчитат температура на земята от 84 градуса по Целзий.

А как да се справим с горещините у нас - вижте във видеото: