Служебното правителство изпрати в пенсия директора на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. За професора това е край на над 3 десетилетия кариера в структурата, но за голяма част от обществото името на националния консултант по микробиология беше относително непознато само допреди по-малко от година и половина.

Настъплението на коронавируса у нас беше подробно документирано и анализирано в рамките на стотиците брифинги на Националния оперативен щаб. Екипът на ген. Венцислав Мутафчийски през тези месеци често се оказваше в нелеката ситуация да публично отговаря не за своите експертни препоръки, а за чужди политически решения. Затова и членовете на НОЩ обраха голяма част от негативизма заради понякога противоречащите си едно на друго действия на властите.

Срещу критиците се налагаше да се изправя и проф. Кантарджиев, който също беше част от щаба. С тънко чувство за хумор и изключително експресивни реакции, той определено беше колоритното лице на НОЩ.

Той затвърди тази представа с някои свои "алтернативни" съвети към населението. Например: "Хората, които се ваксинират, трябва да ядат домати (защото съдържат вещество, което предотвратява образуването на тромби - б.р.). От една възраст мъжът трябва да приема доматен сок и малко количество водка“.

Именно заради подобни опити да се разчупи доста мрачната картина на пандемията у нас бившият вече началник на НЦЗПБ е основно действащо лице в десетки хумористични онлайн колажи.

По-долу предлагаме част от тях:

1. Всяка прилика е напълно случайна

Снимка: Facebook
Още от първите публични прояви на Националния оперативен щаб даже не най-бдителните зрители видяха прилики между членовете на структурата и лица, познати ни от традиционната актьорска вечер в "Шоуто на Слави".

2. Маската може да се носи и така (не, всъщност не може!):

Снимка: Facebook
По време на дълъг брифинг с тежки журналистически въпроси е напълно възможно човек да загуби представа за някои свои малки детайли от външния вид. Лошото е, че камерите снимат...

3. Един особено експресивен експерт

Снимка: Facebook
Реакциите на професора вероятно казват доста и за качеството на голяма част от въпросите, на които му се налага да отговаря. При всяко положение, обаче, в тях намираме цялата палитра от емоции.

4. Приликата продължава да е случайна

Снимка: bTV
Някои онлайн зевзеци видяха прилика и с конкретен герой от друга любима на зрителите на bTV продукция - култовият британски сериал "Ало, ало".

5. Да се хване за главата човек...

Снимка: Facebook
Този колаж може би най-добре илюстрира пропастта между експерти и политици, която беляза цялата българска битка с коронавируса.