Жабешки бутчета, сготвени с трюфели и подправени стафиди, ябълков и крушов сладкиш със сладко от сини сливи и сладолед с вкус на коняк "Арманяк"… Френските майстор готвачи днес са запретнали ръкави, за да изкушат максимално ценителите на световния празник в чест на националната им кухня.

Около 3300 ресторанта в повече от 150 държави участват във фестивала „Добрата Франция” – от кафенета в малки селища в югозападната френска провинция Гаскония до тризвездния клуб "Ultraviolet" на шеф Пол Пере в Шанхай.

Вечерно меню ще бъде предложено и във френските посолства по света като част от фестивала, вдъхновен от „Епикурейските вечери” на легендарния майстор готвач Огюст Ескофие през 1912 г., когато вечерята в големите европейски столици била с едно и също меню.

Този път обаче ще има известни отклонения в предлаганите ястия, а създателят на „Добрата Франция” супер шеф Ален Дюкас казва, че японските майстори може да използват местно говеждо за техния „Бьоф бургуньон”.

„Идеята е да се разпространява влиянието, да се изнася френската култура на храната”, каза Дюкас.

„Дори ако говеждото в Япония е японско, ще е по-добре с него да пиете френско вино”, шегува се шеф Дюкас.

Той изтъква, че Франция е световен лидер в гастрономията и това не трябва да се оспорва от държави, „които са седнали късно на трапезата, но са по-гръмогласни от нас”.

Фестивалът е посветен на паметта на Пол Бокюз – „папата” на френската кухня, който почина през януари на 91 г.

Това е четвърто поредно издание на кулинарното събитие с едновременни вечери, а френският президент Еманюел Макрон има амбицията към 2020 г. в инициативата да участват 10 000 ресторанта. По информация на БГНЕС