На 5 април се навършват 25 г. от смъртта на вокалиста на сиатълската гръндж група „Нирвана” Кърт Кобейн. Той се самоуби едва на 27-годишна възраст, а тялото му бе намерено в дома му в Сиатъл на 8 април 1994 г. Кобейн е бил мъртъв от три дни преди да бъде открит от електротехник.

Кърт Доналд Кобейн е роден на 20 февруари 1967 г. в град Абърдийн, щата Вашингтон. Още от най-ранна възраст той има отношение към музиката. Обича да пее заедно с „Бийтълс” и „Мънкис” от съвсем малък, а на 3 г. дори "пише" първата си песен.

Снимка: Twitter

На 14 г. Кобейн получава първата си електрическа китара и започва да се учи да свири. Така постепенно става обсебен от музиката. Тази мания го кара да създаде и своята група през 1987 г. Една година по-късно бандата прави своя дебют в Сиатъл. Името й се сменя няколко пъти преди да стане „Нирвана”.

След излизането на албума "Nevermind" през 1991 г. групата набира известност. Той е напълно разпродаден и застава на челните места в класациите, като дори измества от първото място на „Билборд Топ 50” албум на Майкъл Джексън. Една от най-култовите песни в него е “Smells Like Teen Spirit”.

Рок списанията представят албума, радиостанциите завъртат парчетата, което носи голям успех на групата, стигайки до ушите и сърцата на милиони по целия свят.

През годините до смъртта на Кърт Кобейн „Нирвана” изнасят концерти на различни места по света. Последното им участие преди той да се самоубие е на 1 март 1994  г. в Мюнхен, Германия.

Снимка: Twitter

Феновете казват, че не искат да помнят смъртта му, а как ги е карал да се чувстват. Много хора през годините продължават да отбелязват годишнината от смъртта му по много личен начин.

Аутопсията на тялото на Кобейн показва, че първоначално е взел доза хероин, три пъти по-голяма от средната свръх доза, след което е се е застрелял в главата с пушка. Установено е, че смъртта му е настъпила на 5 април, но може и да има разлика в 24 часа. Обявено е, че причината за смъртта е самоубийство.

Снимка: Twitter

Но възможно ли е да е самоубийство?

Едно от доказателствата е, че след такава доза не можеш просто да вземеш пушката и да се застреляш. След дозата смъртта е почти моментална. По-запознатите фенове на Кобейн разкриват доказателства, подкрепящи конспиративни теории. Има и доказателства, оспорващи „предсмъртното писмо“ на Кърт Кобейн. Най-голямата конспиративна теория е убийство.

По случай 25-годишнината от смъртта на Кобейн Дани Голдбърг, един от мениджърите на „Нирвана”, публикува книга за легендарния фронтмен. Тя е озаглавена „Serving The Servant: Remembering Kurt Cobain“ („В услуга на Слугата: Спомени за Кърт Кобейн“). Съдържа спомените на Голбърг, който работи с бандата от 1990 до 1994 г., както и интервюта със съпругата на Кобейн – Кортни Лав, с басиста Крист Новоселич, приятели и роднини.

Снимка: Twitter

Книгата е на пазара от 2 април и дава заявка да разкрие неизвестни подробности от брака на Кобейн с Лав и борбата му със зависимостите.

„Никой не можеше да спаси Кърт Кобейн. Според мен много хора го обичаха. Никой никога няма да знае – не можеш да се върнеш назад и да тествах стотици хипотези. Все още е загадка защо някои хора предприемат подобна стъпка, а други не“, казва Дани Голдбърг в интервю за сп. „Ролинг стоун“.

„Все още си задавам въпроса какво щеше да стане, ако го бях поканил да прекара няколко дни с нас. Може би това щеше да е добра идея. Може би ако бях прекарал повече време с него или бях намерил друг вид терапия”, споделя още мениджърът на „Нирвана”.

Последното, което той помни и до днес, е усмивката на Кърт Кобейн.

Снимка: Twitter