На 14 февруари съвпадат три празника и всеки българин може да избере кой от тях да празнува. Това са църковният празник за Успението на свети Кирил Славянобългарски, празникът по стар стил на свети Трифон Зарезан и празникът на влюбените.

Свети Валентин е роден в Италия и е бил християнски епископ. Живял е по времето на император Марк Аврелий Клавдий Втори. Когато императорът забранил на войниците си да се женят с идеята, че като нямат семейство, ще са по-самопожертвувателни в битките, войниците християни тайно били венчавани от епископ Валентин. Заради това впоследствие той е обявен за закрилник на влюбените. Обезглавен е през 270 г. заради непреклонната си вяра в Бога, а много скоро след това е канонизиран.

Празникът започва да се чества през XIV век. На този ден влюбените изразяват любовта си един към друг, като си изпращат валентинки и бонбони във формата на сърце. Обичайно се подаряват и цветя.

Снимка: Ладислав Цветков

Най-ранните валентинки, запазени до днес, са от XV в. В Британския музей е изложена картичка, изпратена през 1415 г. от Орлеанския херцог Шарл, който бил заточен в Лондонската кула, до неговата съпруга. В Британската библиотека се съхранява писмо от 1477 г., в което девойка моли младеж да докаже, че я обича. През 1797 г. във Великобритания е издадено ръководство за писане на валентинки, а в началото на XIX в. започва тяхното серийно производство. В 40-те години на XIX в. се появяват механични валентинки - с движещи се фигурки.

Най-скъпата валентинка е направена от злато и скъпоценни камъни. Тя е предназначена за оперната певица Мария Калас и е изработена по поръчка на гръцкия милиардер Аристотелес Онасис през 60-те години на XX в. Нейната стойност е около 300 000 щатски долара. Днес валентинките са втори по популярност след коледните картички.

Снимка: Ладислав Цветков