Светът на киното се прекланя днес пред един от своите гении – Федерико Фелини. Роден преди 100 години, творил безспир, дал воля на неизчерпаемото си въображение и своя епохален талант.

Италиански кинорежисьор Федерико Фелини е роден на 20 януари 1920 г. в Римини, Италия. Превърнал се в един от най-видните представители на неореализма в италианското кино, Фелини започва кариерата си като асистент на друг голям италиански кинорежисьор - Роберто Роселини.

Едни от най-добрите филми на Федерико Фелини включват "Осем и половина", "Сладък живот", "Пътят", "Амаркорд". Няколко месеца преди смъртта си, през март 1993 г. получава "Оскар" за цялостно творчество, като наградата му е връчена от Марчело Мастрояни и София Лорен.

Един от най-продуктивните и оригинални творци на киното след Втората световна война, Фелини съумява по-добре от всеки друг да пресъздаде живота през сюрреализма на изкуството си, чрез своя уникален поетичен, ефирен и метафизичен стил.

През 2020 г. в програмата на 24-ия София Филм Фест ще бъде включен един от безспорните шедьоври на твореца, любимата творба на няколко поколения киномани – "Сладък живот", с което ще бъде отбелязана и 60-годишнината от премиерата на филма.

Повече за маестро Федерико Фелини и прожекцията на "Сладък живот" вижте в Ladyzone.bg.