„Месец на Оскарите“ по bTV Cinema продължава с пълна сила и днес (25.02) зрителите на телевизията ще могат да гледат една истинска научнофантастична класика.

„Петият елемент“ на Люк Бесон от 1997 г. се трансформира в все по-култов с всяка изминала година. Това е една от първите големи роли на Мила Йовович, която моментално я превръща в световна звезда. Ето и 10 неща, които не знаете за филма.

Детска история

Люк Бесон написва сценария за „Петия елемент“ докато все още е в гимназията на базата на свои идеи, които имал от дете. Започнал да пише текста когато бил на 16, а филмът излиза по кината чак когато е на 38 години.

Главният герой в историята е таксиджия – Бесон го посветил на баща си, който карал такси като втора работа. Почти във всички филми на Бесон има герой таксиджия, тъй като бащата на режисьора по този начин плащал за арт училището му.

„Божественият език“

Както знаете, героинята на Мила Йовович – Лийлу играе божество във филма и говори на изключително странен език. Този божествен език е измислен от Люк Бесон и допълнително усъвършенстван от Йовович. Актрисата знае перфектно четири езика.

„Божественият език“ има само 400 думи, но Бесон и Йовович толкова добре ги усвоили, че можели да водят разговори и си пишели писма, за да тренират.

Рекорд за годините си

За времето си „Петият елемент“ е най-скъпият филм, продуциран извън Холивуд. Струвал е 80 милиона долара, като бюджетът за визуални ефекти също е бил рекорден за 1997 г.

Любимият на всички таксиджия

Да убеди Брус Уилис да изиграе главната роля било най-лесната задача за Люк Бесон.

Той заминал за Ню Йорк, където се срещнал с популярната кино звезда. Уилис прочел сценария и след около два часа се съгласил да изиграе Корбен Далас.

Божествената Мила

Люк Бесон избрал Мила Йовович за главната роля измежду 3000 актриси, които се явили на прослушване.

В интервю години по-късно той казва за Йовович, че тя има нещо много особено във външността си.

„Може да принадлежи на всяко време – на миналото, на бъдещето. Може да бъде Нефертити и божество от Космоса едновременно“, казва Бесон.

Снимка: IMDb / The Fifth Element

Химията

В първата сцена, в която Корбен среща Лийлу, реакцията на Брус Уилис е абсолютно истинска.

Той не бил предупреден от Люк Бесон, че Мила Йовович ще говори на странен език, нито знаел какво му казва тя. Неговата изненада и объркване, които сега виждаме във филма, са истинската му реакция.

Руби Род

Един от най-колоритните герои на Бесон е певецът на курортния космически кораб Руби Род. Героят е базиран на комбинация от Майкъл Джексън и Принс, като и двамата певци били обмисляни за ролята.

В крайна сметка тя била предложена на Принс, който отказал, защото сметнал костюмите за прекалени. Така Крис Тъкър получил ролята.

Сценарият бил толкова орязан, за да не излиза информация от продукцията, че Тъкър разработил целия си герой и държание на базата на костюмите.

„За да му върна парите“

Гари Олдман до ден днешен е много близък приятел с Люк Бесон. Носителят на „Оскар“ се съгласил да играе в „Петият елемент“ без въобще да прочете сценария. Причината – дължал на Люк Бесон пари.

В интервю от 2014 г. Олдман споделя, че не може да понася този филм.

Песента

Една от най-запомнящите се сцени е арията на певицата Плава Лагуна на кораба Флостън Парадайс.

Когато композиторът Ерик Сера поканил сопраното Инва Мула да изпее написаната музика, тя просто се усмихнала. „Тези ноти са непосилни за човешкия глас“, казала тя, като обяснила, че смяната между тях е невъзможна, защото става много бързо.

В крайна сметка всяка нота от арията била записана по отделно, а накрая – миксирани, за да звучат като песен.

Проблеми и с бъдещето

Известните художници Алехандро Ходоровски и Жан „Мьобиус“ Жиро съдили Люк Бесон след излизането на филма. Причината – „Петият елемент“ плагиатствал тяхната визия от комикса „Инкал“.

През 2004 г. делото е прекратено. Съдът установили, че са използвани само малки фрагменти от комикса, а Жиро бил нает от Бесон да работи по визията на филма още преди обвиненията да бъдат повдигнати.