Седмото издание на ONE DANCE WEEK (28.08 - 6.09) ще се проведе за първи път в Пловдив.

Промяната в домакинството на фестивала изправи организаторите пред приятното предизвикателство да селектират програмата си така, че да оправдаят очакванията и търсенията на пловдивската публика, и същевременно да привлекат вярната аудитория на фестивала, формирана по време на предишните му издания в София. Получила се е разнообразна, амбициозна програма, структурирана в отделни модули: международна селекция, български шоукейс, детска програма, събития на открито, кино програма, танцови ателиета за професионалисти и студенти, лекции и дискусии, посветени на съвременния танц.

Новината за „летящия старт“ на ONEDANCEWEEK не е преувеличена. На 28 август в Дом на културата „Борис Христов“ фестивалът ще бъде открит с танцовия спектакъл на Contemporary Dragon KungFu Company – GATEWAY.

През 2006 г. световно известната кунг фу звезда Джаки Чан създава Contemporary Dragon KungFu Company. Стилът на компанията съчетава традиционно китайско бойно изкуство със съвременни танцови техники и бойни практики, повлияни от акробатичния боен стил на Чан, познат от филмите му. Contemporary Dragon KungFu Company включва едни от най-престижните кунг фу състави в Китай като Shaolin Kung Fu Monk Corps и Chinese Shenwu Cultural Communication Company - компании със солиден опит, демонстриращи изключителните умения на своите членове в бойните техники.

Китайските бойни изкуства са почитани от мнозина и набират все по-голяма популярност извън страната си. Разпознават се като традиционен спорт, но и като ценно културно наследство, преведено през вековете. Основната цел на Contemporary Dragon Kung Fu Company е тъкмо тази - да съхрани традициите и да създаде приемственост между поколенията. В представленията си компанията черпи вдъхновение от съвременното танцово изкуство, като оглежда миналото и настоящето през перспективата на съвременността.

Представлението GATEWAY (28 и 29 август 2014 г., Дом на културата „Борис Христов“, Пловдив) поразява с философската си дълбочина, с физическата издръжливост и невероятните акробатични умения на изпълнителите. Заглавието има едновременно значенията на врата, вход и път, а спектакълът представлява театрална игра на три нива, през които танцьорите трябва да преминат. Всеки от тях трябва да преодолее определени препятствия, които му дават правото да избере нова врата и да продължи своето духовно израстване. Всички 11 участници преминават през 5 истории, променяйки хода на действието, сценографската среда и танцовия речник.

Спектакълът пленява публиката както с физическите умения на артистите, така и със своята „летяща“ хореография и оригинални костюми.