Новият президент на най-посещавания музей в света - Лувъра, ще е 49-годишният Жан-Люк Мартинез. По закон мандатът е 4-годишен, но може да бъде удължаван.

Сега Жан-Люк Мартинез е директор на отдела за гръцко, етруско и римско антично изкуство в Лувъра. Той ще смени на поста досегашния президент Анри Лоарет, чиито пълномощия изтичат на 14 април.

В средата на декември Лоарет съобщи, че няма да се кандидатира за нов президентски мандат. Французинът, който тази година навършва 60 години, оглавява Лувъра вече 12 години - от 14 април 2001 година. Източници от музея информират, че Лоарет епожелал сам да напусне поста си в Лувъра. Той смята да опита силите си на друго поприще, но службата пак ще е държавна.

През годините на управлението на Лоарет посещаемостта в Лувъра почти се е удвоила. Докато през 2001 г. през залите му саминали 5,1 милиона души, през миналата са били близо 10 милиона души.

През февруари тази година Мартинез бе на посещение в България по покана на Министерството на културата. Визитата бе във връзка с подготовката на предстоящото представяне на България в световноизвестния музей, което бившият министър на културата Вежди Рашидов договори през 2012 г. с президента на Лувъра Анри Лоарет.