Лентата на носителката на Оскар Катрин Бигълоу, посветена на издирването на терорист номер едно Осама бин Ладен, спечели престижната награда на американския Национален борд на критиците.

Екшън трилърът "Zero Dark Thirty" беше определен за най-добър филм на 2012 г., а неговата създателка за най-добър режисьор. Актрисата Джесика Частейн, която играе във филма агент на ЦРУ, спечели отличието на най-добра главна женска роля.

Филмът "Наръчник на оптимиста" на Дейвид О'Ръсел, разказващ историята на душевно нестабилен бивш учител, получи отличията в категориите за най-добра мъжка роля на Брадли Купър и за най-добър адаптиран сценарий.

Бен Афлек, актьор и режисьор на драмата "Арго", посветена на иранската заложническа криза, получи специално признание за специалното признание за постижения в киното.

Мюзикълът "Клетниците" на Том Хупър спечели отличието за най-добър актьорски състав.

Леонардо ди Каприо беше определен за най-добър актьор във второстепенна роля за лентата на Куентин Тарантино "Django Unchained". За най-добра актриса във второстепенна роля беше определена Ан Дауд за филма "Отстъпничество". Церемонията по връчването на наградите ще бъде на 8 януари.

Бордът на критиците включва преподаватели, членове на филмовата академия на САЩ и професионалисти от кинобранша и е основан през 1909 г. Наградите му се смятат за предвестник за номинациите за Оскар.

Преди броени дни лентата на Катрин Бигълоу беше обявена за най-добър филм на годината от нюйоркските филмови критици. Това предвещава добро представяне за лентата на наградите Златен глобус и на Оскарите.