Последният филм от вампирската сага "Здрач" оглави бокс-офис класацията в Северна Америка и отбеляза солидни продажби на билети в световен мащаб, предадоха световните информационни агенции.

През дебютния си уикенд на екран "Здрач: Зазоряване – Част 2" реализира 141,3 милиона долара в САЩ и Канада. Сумата отрежда на филма осмо място в списъка на най-касовите кинодебюти в Северна Америка.

Малко не достигна на лентата, за да изравни рекорда за най-касов дебют на филм от вампирската сага, поставен през 2009 г. от "Здрач: Новолуние". Тогава лентата събра 142,8 милиона долара от продажбата на билети през първите си три дни на екран.

Общо в света приходите от последния филм от сагата "Здрач" възлизат на внушителната сума от 341 милиона долара. Досега излезлите на екран филми от поредицата са реализирали над 2,5 милиарда долара в световния бокс-офис.

"007 координати: Скайфол" - 23-ият филм от поредицата за приключенията на Джеймс Бонд, заема второ място в северноамериканския бокс-офис с продадени билети през уикенда на стойност 41,5 милиона долара.

Третата позиция е за лентата "Линкълн" на Стивън Спилбърг с Даниъл-Дей Луис в главната роля. Приходите от филма възлизат на 21 милиона долара.

Четвърта и пета позиция в бокс-офиса в Северна Америка заемат триизмерната анимация "Разбивачът Ралф" и филмът "Полет" на Робърт Земекис с участието на Дензъл Уошингтън. Постъпленията от продажбата на билети за двете продукции през уикенда в киносалоните на САЩ и Канада възлизат съответно на 18,3 милиона долара и 8,6 милиона долара.