От "!" до "много !" – в този емоционален диапазон се разполагаха коментарите, които съпровождаха клиповете на Zaz, които приятелите ми във Facebook споделяха през есента на 2011. "Je Veux" се мъдреше под разнообразни профилни снимки и рилейшъншип статуси – харесваха я заклети метълари, поп поклонници, чалгофили, франкофони, класически балкански субекти... харесваха я всички! Нищо чудно...

В деня, в който стана ясно, че младата французойка ще пее на живо в София, музиката й вече беше заразила достатъчно Facebook обитатели (и не само) и новината обезлюди Farmville! Но стига Facebook (въпреки че в конкретния случай свърши доста добра работа).

Снимка: Raphael Frydman

Zaz се разпространяваше и "аналогово". Ако някой от вас е имал път към Сърбия или Гърция през миналата година, ще потвърди, че "Je Veux" беше на тежка ротация по местните радиостанции. Е, може и комшиите да са се усетили преди нас, но у нас пък Zaz ще пее на живо (фръц).

По този повод се свързахме с нея. Потребителите на btvnews.bg. вече имаха възможност да научат повече за Zaz преди време, а сега ви предлагаме да научите още малко повече. Ето какво попитахме Zaz и какво отговори тя... за вас!

През 2011-а музиката ти завладя Източна Европа – имаш няколко сръбски фен страници във Facebook, “Je Veux” звучеше нон стоп по радиата в Сърбия и Гърция през лятото, а българските ти фенове непрекъснато се увеличават. Очакваше ли такъв успех точно на Балканите?

Не, със сигурност никога не съм си представяла такъв успех! За мен е много неочаквано, дори във Франция не очаквах да постигна такива резултати.

Албумът ти е изцяло на френски и звучи по френски – някак ретро, но същевременно модерно. Как стигна до този стил, как го изгради и защо избра именно него, а не нещо по-популярно, което би ти донесло по-бърз успех?

Аз смятам, че музиката ми е доста популярна и може да се хареса на различни видове публика, не мислите ли?

Мислила ли си някога да записваш на английски? Все пак с английски по-лесно се прекрачват граници. Или смяташ, че този език няма да отива на музиката ти?

Без съмнение мога да си представя различни версии на някои от песните ми на други езици, освен английския.

Изнасяла си концерти в САЩ и Канада, където си е чисто предизвикателство да се наложиш, ако си от Европа и не пееш на английски. Как те приемат феновете там?

За мен е мистерия как хората ме приемат толкова лесно. Връщам се от Япония и там ме приеха прекрасно. Но смятам, че това се дължи на мелодията, на музиката.

Медиите и феновете говорят за теб като за "Новата Едит Пиаф". Как приемаш това определение? Вдъхновявала ли си се от нейната музика или имаш други идоли?

Не се доверявам на написаното в медиите. Аз много харесвам Едит Пиаф, но никога не бих си позволила да се сравнявам с нея, нито с Жак Брел или Брасанс, които също обичам много.

На нашите ширини стана популярна с уличните си изпълнения, които са качени в YouTube. Вече обаче си достатъчно известна, за да свириш в концертни зали пред голяма публика. Къде се чувстваш най-добре?

Често казвам, че за мен е важно да пея, независимо къде съм – дали в хубава зала, или на хубава, топла улица. Трудно е да избера къде се чувствам по-добре.

Снимка: Laurent Clement
Тренирала си кунг-фу. Добра ли си? Заимстваш ли по нещо от спорта за сценичните си изяви?

Ако кунг-фу беше олимпийска дисциплина, не биха ме избрали да участвам. Но се възползвам от релаксиращия момент и медитацията в спорта.

Ако не бяха се получили толкова добре нещата с музиката ти, с какво щеше да се заминаваш сега?

Щях да бъда актриса или да танцувам.

Правиш ли си планове? Например, имаш ли идея какво искаш да постигнеш в следващите 5 години или следващата една?

Не, в този момент не правя дългосрочни планове. Може да се каже, че живея ден за ден.

Четох, че в момента не мислиш за нов албум. Така ли е или може би можем да очакваме нещо ново от теб скоро?

Успехът на първия ми албум е много нетипичен. С целия екип работим много, все още правим турнета, вече обиколихме доста страни по света. Би било сложно да се заемем с втори албум веднага. Ще запиша нов албум, когато съм подготвена за това. Предполагам, че ще е някъде през 2013 година.

Снимка: Laurent Clement
Идваш за първи път в България и аз мога да ти обещая, че ще останеш доволна от публиката тук, защото знам колко много хора те харесват. Ти какво можеш да обещаеш на феновете си за предстоящия концерт?

Страхотно е, аз винаги имам огромно желание да посетя нови места, в които не съм била и където не съм пяла преди това. На българските фенове мога да обещая любов, голяма веселба и добро настроение. Огромни целувки!!!

Концертът на Zaz е на 30 май в зала 1 на НДК. Изпълнителката гостува у нас по покана на Teren Music.