Хиляди хора, сред които духовници и политици, се събраха в Париж за церемонията и службата, бележещи началото на близо едногодишните чествания по повод 850-ата годишнина, откакто започва изграждането на катедралата "Парижката Света Богородица".

Готическата катедрала от 12-и век, един от символите на френската столица, през февруари ще получи комплект от нови камбани, които ще забият за пръв път на 23 март 2013 г. Това е един от акцентите в мащабната програма по повод годишнината, включваща семинари, концерти, на които ще звучи църковна музика, емитиране на възпоменателни пощенски марки.

Катедралата "Парижката Света Богородица" е издигната на остров Сите върху основите на древен римски храм. Идеята за изграждането й принадлежи на парижкия епископ Морис де Сюли, който финансира проекта със средства, получени от духовенството, кралят, благородниците, дори и от дребната буржоазия.

През 1163 г. папа Александър III полага първия камък и в продължение на близо 2 века няколко поколения архитекти и работници работят по нея. Катедралата е напълно завършена през 1345 г. Тя е едно от най-великите постижения на готическата архитектура.

През 1831 г. писателят Виктор Юго пръв помага да се спаси катедралата от разруха с романа си "Парижката Света Богородица".