България за първи път е домакин на световен уиски фестивал. Whiskey Fest Sofia 2012 ще се състои от 4 до 6 октомври 2012 г. в Балната зала на Централния Военен Клуб.

Специални гости на събитието ще бъдат световноизвестни експерти от Шотландия, Ирландия и САЩ. Те ще разкрият защо тази напитка е наричана "вода на живота" и ще дадат отговор на въпроса "Защо няма лошо уиски?" .

Фестивалът ще продължи 3 дни, през които ще бъдат разбулени много тайни за ценната течност. Истинските почитатели на напитките ще имат възможност да дегустират над 30 различни вида уиски, произведени в Ирландия, Шотландия, САЩ и дори в Япония.

Специално за всички уиски авантюристи и ентусиасти ще бъдат проведени майсторски класове, чиято цел е да предложат на желаещите да вкусят от широка гама от специални марки, донесени директно от легендарни дестилерии, както и да научат повече за най-големите им тайни. Ще бъде показано как правилно да се съчетават различните уиски вкусове с подходящите храни.

Желаещите да бъдат част от света на уискито ще разберат какво е необходимо, за да направят своите първи стъпки в този занаят.

Уиски фест София 2012 е мястото, където ще се срещнат аромати, вкусове, цветове, истории, музика и много настроение. Фестивалът ще пренесе в атмосферата на автентичните култури и традиции, между които са келтската, шотландската, американската и японската.

За първи път в България ще бъдат представени специални уиски разновидности, които ще предизвикат интерес в любителите и колекционерите на уиски. За истинските фенове на напитката ще има голямо разнообразие от сувенири и аксесоари.

Най-старата лицензирана уиски дестилерия в света – Kilbeggan, ще представи част от шедьоврите си в София. Основана през 1757 г., ирландската дестилерия Kilbeggan ще дебютира пред отбрана аудитория с елегантното ирландско уиски Kilbeggan и лимитираната серия Kilbeggan Irish Whiskey 18YО.

Легендарният експерт Джон Кешмън ще води майсторските класове за ценители "Различната история за Ирландия от най-старата дестилерия в света". Звезди на Whiskey Fest Sofia 2012 са утвърдени световни имена в уиски индустрията като Робърт Хикс, Гордън Моушън, Дарил Халдан, Уейн Колинс. Всеки от тях ще се срещне с уиски ценители по време на трите фестивални дни.

Гост лекторите ще предложат на желаещите възможността да се докоснат до широка гама вкусове от специални марки, донесени директно от легендарните дестилерии. Световните уиски посланици ще споделят и съвети за отговорна консумация, както и най-подходящи съчетания на уиски с храна.

Еликсирът на 50 години и реплика на най-голямата бутилка уиски в света са акценти в първия уиски фест у нас. По време на Whiskey Fest Sofia 2012 ценителите в България ще имат уникалната възможност да се докоснат до едномалцово уиски от 1962 година. Премиерата му ще се състои пред отбрани български ценители.

50-годишното уиски е произведено в най-северния и отдалечен район на Шотландия, областта Оркни. Напитката е дело на Highland Park – един от най-уважаваните едномалцови уиски производители с повече от 200 години опит в дестилацията. В света са произведени само 275 бутилки от специалната напитка, а цената им е близо 20 000 лева всяка.

Златният елексир е поставен в уникална бутилка. Тя стои в клетка от сложна сребърна плетка. Солидният сребърен "обков" е ръчно изработен от шотландския дизайнер Маев Гилис. Дизайнът на бутилката е вдъхновен от красивите морски гледки и дивата природа на областта Оркни.

Сред акцентите на фестивала ще бъде и репликата на най-голямата бутилката уиски с света The Famous Grouse. Оригиналната бутилка е висока 1,7 м, тежи над 500 кг и е ръчна изработка. Напълнена е с 228 литра от фенове и известни личности. Това се е случило по време на 3-часова церемония в най-старата дестилерия в Шотландия, в която се помещава The Famous Grouse. В чест на рекорда, точно копие на гигантската бутилка ще обиколи света, като маршрутът ще включи и София. Впечатляващата бутилка ще бъде представена у нас на 4 октомври.