Задава се шестото издание на фестивала за късометражно кино "Късо съединение". Киномаратонът започва на 1 август в София и ще продължи до 11 август в салоните на "Дома на киното" и "Евро Синема". За втора поредна година фестивалът ще бъде открит със селекция от български късометражни филми, включваща 8 заглавия:

Кадър от "Хипстър"

-Хипстър (режисьор: Адриана Кюлевчелиева)
-Цигарите (режисьор: Анна Николова)
-Линда (режисьор: Антония Милчева)
-Близо (режисьор: Даниел Симеонов)
-Влак № 2655 (режисьор: Милен Димитров)
-Всичко е свързано (режисьор: Огнян Костовски)
-Горе главите (режисьори: Анна Илза Райчева и Адриана Кюлевчелиева)
-Трамвай №10 – (режисьор: Деница Русева)

Един от акцентите на фестивала е омнибусът "24 вкуса от Неапол". 24 неаполитанци представят своя роден град чрез кратки новели, в които повеждат зрителите из живописните улички на Неапол, срещат ги с местните, разказват любопитни факти от историята на града и всичко това с акомпанимент на традиционната неаполитанска музика.

Джеймс Франко, Робърт Дауни-мл., Ейми Адамс, Робърт Патинсън, Сам Уортингтън, Майкъл Империоли се вихрят в "Любов и подозрение". Пет истории, които разкриват пълната палитра на любовта, от най-красивите й и ярки цветове до най-мрачните и потискащи тонове. Животът на група младежи, които установяват, че трябва постоянно да воюват, за да спечелят битката с любовта.

Благодарение на Чешкия център в София и Чешкия филмов институт, зрителите ще могат да видят селекция с най-добрите чешки късометражни филми за последните две години, обединени в програмата "Чешко късо съединение".

Кадър от "Близо"

От Институт "Сервантес” пък са подбрали филмова програма посветена на Мадрид и озаглавена "Мадрид накратко".

В програма "Световно късо съединение” ще бъдат представени премиерно късометражните филми на Джоуъл Шумахер "Мъжът в огледалото” и Игор Волошин "Атлантик”, както и звездните "В последния момент” с Бирол Юнел ("Срещу стената”) и Лубна Азабал ("Изгнаници”), "Залитане” с Гаел Гарсия Бернал и Емир Кустурица и "Добрият Бог и лошото куче” с Джеймс Русо и Том Сайзмор.

За любителите на източното кино е "Перлите на Далечния изток", представящ историите на седем виетнамки на различна възраст и от различни райони в страната. От малкото момиче, влюбено в сина на прислужницата си, до властната моделиерка застанала шест пъти пред олтара и отново останала сама, през кратката авантюра на примерна съпруга със случаен фотограф и отчаяната актриса, която не може да преодолее старостта си и липсата на нови роли.

"Късо съединение” се организира от "Позор" с подкрепата на Чешкия център в София и Институт Сервантес – София.