Български режисьори и актьори ще представят филмите си в Ню Йорк на 9-ия Фестивал на новото българско кино.

На 19 февруари култовото кино на Робърт де Ниро - "Трайбека", ще посрещне любители на киното, селекционери на американски фестивали, дистрибутори, продуценти и режисьори, които ще гледат нови български филми и ще се срещнат с българските си колеги и гости на фестивала.

В първата вечер ще бъдат прожектирани филмът с най-много отличия от последния фестивал на българския игрален фим "Златната роза" - "Аз съм ти", на Петър Попзлатев по недовършения "Роман без заглавие" на Димитър Димов и неговото продължение "Адриана" от дъщерята на писателя - Теодора Димова.

Актьорите Деян Донков с "Аз съм ти” на режисьора Петър Попзлатев и Ива Гочева с "Инкогнита” на Михаил Пандурски са част от представителите на родното кино в Ню Йорк.

Лично ще разговарят със зрителите режисьорите Константин Божанов с "Аве” ("Златна роза” 2011 г.), Илия Костов със "Слънчево”, Кристина Николова с наградения за дебют на последната "Златна роза” "Вяра любов и уиски” и Борислав Колев с пълнометражния документален "Стоичков”.

"Със сигурност мога да кажа, че положителният интерес и уважението, които фестивалът предизвиква към България тук вече години, нямат прецедент”, каза Жана Караиванова, продуцент и директор на So Independent Film Festival. “От друга страна, възможността за изява на българските творци в сърцето на културна столица от ранга на Ню Йорк дава уникалната възможност да тестват произведенията си пред високообразована и критична публика. Тук реално могат да сверят часовника си за това как се пласират техните идеи и изкуство в контекста на световната култура, която градът ежедневно предлага. Предстои ни една седмица на прожекции, срещи с публика и професионалисти, обсъждане на нови идеи и съвместни бъдещи проекти в атмосферата на любимия на Уди Алън град!”

В селекцията на фестивала в Ню Йорк ще бъдат представени също филмите "Джулай” - дебют в игралното кино на Кирил Станков, и "Испания” на Аня Саломоновиц и българския писател Димитър Динев (награда за сценарий на "Златната роза”).

Документалните филми в афиша на фестивала са "Малък – голям” (реж. Ясен Григоров), "Момчето, което беше цар” (Андрей Паунов), "Последната линейка на София” (Илия Метев), "Водна паша” (Филип Трифонов), "Дългият път на крокодила” (Панчо Цанков), "Който тръгнал е сам” (Ралица Димитрова), "Кратка история на социалистическият реализъм” (Иван Георгиев - Гец) и др.

Подбрани късометражни филми на млади автори ще бъдат показани в последния ден на фестивала.