Днес, в деня на поезията, започваме нещо ново - нашата рубрика за четенето. В нея ще ви срещаме с писатели, критици, блогъри, които ще говорят за книги.  В първия брой ви представяме поет, който е натрупал популярност с псевдонима Августин Господинов. Зад името стои Илиян Любомиров, един „банално щастлив човек”.

Неговата стихосбирка изчерпа първия си тираж още в седмицата, в която излезе. В същото време критици го нарекоха "най-лошото нещо, което се е случвало на българската литература". Многобройните му почитателки  обаче не се интересуват от тези оценки и го следват не само онлайн, но и на всяко книжно събитие.

Модерно ли е днес да си поет? „Уви, стана прекалено модерно и затова вече не съм. Преди две-три години, покрай целия бум, който предизвиквам ще стимулирам много млади хора да четат поезия, но уви оказа се, че съм ги подтикнал да пишат без да четат”.

А „четенето е секси, със сигурност”, казва Илиян и цитира Георги Господинов – „четящият човек е красив”. Той е „живото доказателство, че графоманията се лекува с много четене”.

Според него социалните мрежи са направили писането прекалено достъпно, „,много се скъси дистанцията между пишещ и четящ човек”.

Поези@

Поезията набира все по-голяма популярност в интернет. Ето някои съвремени поети от света, сдобили се с успех онлайн.

Родената в Индия канадка Рупи Каур има зашеметяващите 1,6 милиона последователи в Инстаграм, а дебютната й книга "Milk and Honey" е продадена в нас 1 милион копия и стои повече от година в бестселъри на Ню Йорк Таймс. Рупи Каур сама прави илюстрациите към стиховете си и използва само малки букви, за да отдаде почит на майчиния си език.

Атикус има над 454 хиляди последователи в Инстаграм. Той се появява винаги с маска на лицето си и обяснява, че това не е просто, за да запази своята анонимност, но и за да може да пише по начина, по който наистина се чувства. Това негово  обяснение пред „Тийн Вог” се превръща в негов стих, а  думите му са често използвани за татуировки. Книгата му “Love her Wild” беше публикувана тази година.

Тайлър Нот Грегсън през 2012г. започва своите "Машинописни серии" – кратки стихотворения, които публикува в социалните мрежи почти всеки ден. В „Инстаграм” последователите му надхвърлят 330 хиляди. Става известен още с първата си книга “Chasers of the Light”, която е национален бест селър през 2014г. Темите на поезията му са любовта, надеждата, тъгата и страстта към пътешествия.