Шотландският актьор Юън Макгрегър, режисьорите Александър Пейн и Раул Пек, както и дизайнерът Жан-Пол Готие ще бъдат членове на журито, което ще присъди тази година "Златната палма" на кинофестивала в Кан.

Жан-Пол Готие Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Съставът на журито, което тази година ще бъде председателствано от италианския режисьор Нани Морети, вече е попълнен. Генералният директор на кинофестивала - Тиери Фремо, заяви в интервю пред телевизионния канал "Canal+", че редом с хаитианския режисьор Раул Пек и американския му колега Александър Пейн, били потвърдени имената на акткрисите Еманюел Дево и на Даян Крюгер, както и на модния дизайнер Жан-Пол Готие.

Според Ройтерс, в журито са включени също палестинската акткриса Хиам Аббас и британската режисьорка Андреа Арнолд.

"Спазваме традицията да каним хора, които обичат киното, но не са тясно свързани с киноиндустрията. За нас е важна тяхната спонтанна реакция", сподели Фремо.

Такъв бил случаят с Жан-Пол Готие, който е голям фен на киното и винаги е бил изкушаван да бъде включен в някое жури. Проектирал е костюмите за няколко филма на Педро Алмодовар, така че имал поглед върху работата на режисьорите.