SOFIA CONTEMPORARY е международен фестивал за съвременно изкуство, който ще се проведе за първи път между 19 октомври и 11 ноември тази година. Той ще предложи на вниманието на публиката различни художествени средства, традиционни и нови медии, урбанистични и интериорни пространства за изкуство.

Фестивалът ще дискутира различни отношения към проблемите на времето, територията, пола, социалната и политическата неудовлетвореност, но и принадлежност. Куратор на първото издание на SOFIA CONTEMPORARY e Яра Бубнова, а темата е Сегашно продължително.

Основната цел на SOFIA CONTEMPORARY е да намали дистанцията между съвременното изкуство и българската публика. Фестивалът ще представи художествени работи, които са част от ежедневието на големия град, говорят с публиката и предизвикват реакцията на случайните минувачи. В продължение на три седмици жителите и гостите на София ще бъдат провокирани да съпреживеят града като колективно пространство, което може да бъде реорганизирано и върху което може да се въздейства.

В тазгодишното издание на фестивала участват както утвърдени, така и млади автори, от България и света, повечето от които ще представят проекти, специално разработени за събитието. Съвременното изкуство е градско, интерактивно и увличащо.

В това ще ни убеди световноизвестният художник РИРКРИТ ТИРАВАНИДЖА, който в рамките на SOFIA CONTEMPORARY 2012 ще реализира проекта "Обществено кино на тиха пресечка“. Съществен момент в поизведенията на Тираваниджа e комуникацията между публиката. Както самият той казва, не е важно какво виждаш, а какво се случва между хората”. Художествените му практики се превръщат в сцена, която разгръща културата на участие и интеракция и ефективно разрушава границите между изкуството и живота.

Един от акцентите в програмата е участието на формацията DESTRUCTIVE CREATION. Зад името се крият артистите, които изрисуваха Паметника на Съветската армия и провокираха един от най-оживените дебати в общественото пространство у нас. С проявите си те заявявaт по "най-крещящия възможен начин отдавна утвърдени в обществото граждански позиции". Те определят изкуството си като адекватната реакция на голяма част от младите хора в България, а не като геройска проява.

Намесата в градска среда, която групата DESTRUCTIVE CREATION разработва за пилотното издание на SOFIA CONTEMPORARY, е свързана с промяна на функцията на характерен за софийския градски пейзаж елемент. Една отдавна неработеща регулировъчна кабина ще се превърне за периода на фестивала в беседка със свободен достъп. Така бившата "караулка", символ на контрола, ще стане, макар и за кратко, ново място за срещи на жителите на София.

Програмата през 2012-та включва и модулите „В движение”, „Видео”, „Форум” и „Деца”.

В движение предоставя платформа на различни артисти да реализират произведения, които пряко взаимодействат с публиката. Също така, ще бъдат проведени акции, които провокират активно отношение и ангажимент от страна зрителите: акцията "Рестартирай сладкарница Прага", конкурса "Твоето изкуство на съвременната карта", и "Изкуство в движение" – видео произведение, представено в "галерия“ на четири колела.

Независимата българска организация ПИСТАМАШИНА се включва с аудио-визуалния пърформанс "Културен ремонт 2012”. Загадъчното присъствие на ПИСТАМАШИНА често създава почва за какви ли не слухове и спекулации за това кои са те и защо се появяват така неочаквано. Единственото, за което можем да сме сигурни за тях е, че музиката, която правят, кара нещата да изглеждат различно, независимо къде и кога. В музикалния пърформанс анонимните артисти ще продължат да изследват симбиозата между човек и машина чрез комплексна хореография и абсорбиращ сетивата звук от барабани, адаптирани честоти и гласовете на живи и мъртви астронавти.

Публичното градско пространство ще оживее и от инсталацията "Кой иска да живее вечно?” на българския художник ВИКЕНТИ КОМИТСКИ. Временна пирамида, направена от палатки, ще противопостави вечното и преходното, устойчивото и временното. "Пирамидите са квартири за вечно пребиваване, а палатките за временно, където живееш извън обичайната си среда (къмпинг, бежански лагер)“, споделя авторът и носител на наградата БАЗА за 2011 г.

Конкурсът за художествен проект на банкова карта на Societe Generale Експресбанк приема проекти до 15 септември включително. В конкурса могат да участват всички художници (по професия или призвание), които имат желание да споделят своята визия за образите на българското съвремие. Шест отличени проекта ще се използват за визуалното оформление на новата серия банкови карти на Societe Generalе Експресбанк, като авторите на наградените творби ще получат и парична награда на стойност от по 500 евро. Специална селекция от номинирани проекти ще бъде изложена като част от програмата на SOFIA CONTEMPORARY В ДВИЖЕНИЕ от 15 октомври до 9 ноември. До момента на специално създадената Facebook страница «Аз обичам съвременното изкуство» са качени над 730 проекта.

Градската акция "Рестартирай сладкарница Прага” приема идейни проекти до 30 септември. Поканата на SOFIA CONTEMPORARY В ДВИЖЕНИЕ и Samsung е отправена към всички жители на София, които се интересуват от начина, по който изглеждат централните градски части на столицата. Участниците имат свободата да изразят визията си чрез всички художествени средсва и да ги материализират във всички възможни медии – написани на post-it, оформени като плакат, стихотворение, звукова инсталация, рецитал или кратък пърформанс на място. Един от авторите ще получи покана да участва в програмата на SOFIA CONTEMPORARY 2013, а други два проекта ще бъдат наградени със Samsung GALAXY Note.

Видео ще предложи на публиката 12 произведения на международни автори. Те ще бъдат разположени на трите етажа на Фабрика 126 (бул. Мария Луиза 126), както и в пространството на Vivacom Art Hall.

Фестивалът ще предложи и специална програма Деца, която включва работилници и специално организирани посещения.