Кралят на Швеция Карл XVI Густав ще връчи днес в Стокхолм наградата "Полар" на сенегалският певец Юсу Ндур и финландската композиторка Кайя Саариахо. Лауреатите на наградата бяха обявени в началото на май.

Според журито гласът на Юсу Ндур съчетава в себе си историята и бъдещето на целия африкански континент, "неговата кръв и любов, неговата надежда и сила". То отличи и работата на Кайя Саариахо, която е достигнала върхове при композирането на камерна музика, на произведения за оркестър и опери, използвайки микс от електронни и акустични инструменти.

Наградата "Полар" е учредена през 1989 г. от Стиг Андершон, мениджър на група АББА. Шведското музикално отличие на стойност 1 милион крони (154 000 долара) се присъжда всяка година на един съвременен музикант и на един класически изпълнител или група.

Досега с "Полар" са удостоени Пол Саймън, Пати Смит, исландската поп певица Бьорк и италианският композитор Енио Мориконе. Сред предишните носители на приза са Пол Маккартни, Боб Дилън, "Пинк Флойд", Дитрих Фишер-Дискау и Исак Щерн.